Politika

U iranskoj pobuni ubijene najmanje 83 osobe | VIDEO

Ortodoksne iranske vlasti u četvrtak nastavljaju trpjeti široku građansku pobunu provociranu usudom mlade djevojke koja je preminula u rukama “policije za moral” čija je zadaća provođenje strogih islamskih zakona o ćudoređu.

>>>Rasplamsala se smrću djevojke potpaljena građanska pobuna u Iranu | VIDEO

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini iz grada Saqeza napučenog iranskim Kurdima ovog je mjeseca uhićena u glavnom gradu Tehranu zbog “neprikladne odjeće”. Njezina je smrt ponovno rasplamsala latentno građansko nezadovoljstvo koje tinja od gušenja velikih prosvjeda potaknutih rastom životnih troškova i cijena motornih goriva u 2019. godini.

Organizacija za promicanje građanskih sloboda “Iranska ljudska prava” sa sjedištem u Norveškoj u četvrtak je rezimirala dosadašnji danak u životima i potvrdila ubojstvo najmanje 83 osobe, uključujući djecu.

Posljednja svjedočanstva i videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama sugeriraju da niti nemilosrdna represija građane ne priječi u iskazivanju nezadovoljstva i pozivanju na svrgavanje sakralnih vlasti u Teheranu, Qomu, Rashtu, Sanandaju, Masjed-i-Sulejmanu i drugim gradovima.

Državna televizija bez navođenja egzaktne brojke navodi da je uhićen veliki broj “izgrednika”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima