Biznis i ekonomijaPreporučeno

U listopadu generalni pad ekonomskog sentimenta u europodručju i široj Uniji: Komisija

Ulaz u tunel

Ekonomsko raspoloženje u europodručju nastavlja posrtati u listopadu drugi mjesec zaredom, otkrivaju u srijedu objavljeni podaci Europske komisije (.pdf) ukazujući da se duboka industrijska recesija i depresija širi na uslužni sektor i očekivanja potrošača.

Europska komisija navodi da je glavni indikator ekonomskog raspoloženja za 19 članica eurozone u listopadu pao na 100.8 postotnih bodova sa 101.7 mjesec prije. Vrijednost je u kolovozu iznosila 103.1.

>>>Ekonomija eurozone ‘blizu zatajenja’: IHS Markit

Posrtanje je snažnije od konsenzusa u očekivanjima analitičara koji su za listopad predviđali 101.1 postotni bod. Zabilježena vrijednost je najniža od siječnja 2015. godine.

Pesimizam u industriji već je mjesecima duboko ispod dugoročnog prosjeka, a podaci za listopad sugeriraju da se sumor širi na puno veći uslužni sektor, kičmu gospodarstva u europodručju.

Sentiment u uslužnom sektoru, odgovornom za dvije trećine ekonomskih aktivnosti u euorpodručju, u rujnu se držao u pozitivnom teritoriju prkoseći generalnom pesimizmu ali se u listopadu s rujanskih 9.5 postotnih bodova povukao na 9.0, što je najniža razina od lipnja 2015. godine.

Rapoloženje potrošača i trgovaca u listopadu je također kliznulo u negativan teritorij, prvi put nakon srpnja. Građani pritom očekuju rast cijena, iako menadžeri u industriji i uslužnom sektoru ne vide takva kretanja.

>>>Kontrakcija njemačke ekonomije: rujan/IHS Markit

Komisija je u odvojenom izvješću navela da je indikator poduzetničke klime s -0.23 postotnih bodova u rujnu u listopadu porastao na -0.19 bodova, nasuprot očekivanjima analitičara o daljnjem padu na -0.24.

Ekonomisti su u anketama Reutersa za treće tromjesečje prognozirali pad BDP-a u eurozoni na 0.1% s 0.2% u kvartalu prije, istovjetnu vrijednost sugeriraju i prvi podaci pažljivo promatranog Indeksa menadžera nabave IHS Markita (PMI).