Biznis i ekonomijaPreporučeno

U proračunu HTZ-a za 2020. godinu 56,3 milijuna kuna za promociju i oglašavanje

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu održana je 11. sjednica Sabora HTZ-a na kojoj je usvojen prijedlog godišnjeg Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu. U sljedećoj godini predviđeno je da će prihodi HTZ-a iznositi 328 milijuna kuna. Za aktivnosti općeg oglašavanja i tržišne aktivnosti, posebne marketinške aktivnosti, PPS komunikacijsku kampanju posebnih oblika turizma, organizaciju poslovnih skupova u Hrvatskoj, potpore TOP događajima, svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai te suradnju s međunarodnim institucijama biti će osigurani prihodi iz državnog proračuna u iznosu od 56,3 milijuna kuna.

Ministar turizma Gari Cappelli ovom je prigodom izjavio: „U narednom razdoblju stavljat ćemo još veći fokus na jačanje prepoznatljivosti na svjetskom tržištu koristeći različite kanale za promociju naših najvećih turističkih aduta kao što su zdravstveni, gastro i nautički turizam. Iduća godina posebno je značajna za Hrvatsku i zbog dva velika događanja u koje je uključeno Ministarstvo turizma zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom, a to su predsjedanje Hrvatske Vijećem EU i nastup na svjetskoj izložbi EXPO Dubai koje ćemo nastojati maksimalno iskoristiti za promociju Hrvatske u Europi i svijetu. Osim toga, 2020. godina za hrvatski turistički sustav značajna je i zbog novih zakonodavnih izmjena koje stupaju na snagu početkom godine. Kroz novi zakonodavni okvir, unutar sustava turističkih zajednica, kroz dodjelu dodatnih financijskih sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice potičemo udruživanje što će dovesti do financijske održivosti i kvalitetnijeg tržišnog nastupa cijelog turističkog područja. Za turistički nerazvijena područja i  kontinent također smo osigurali poseban Fond iz kojega će se financirati aktivnosti za poticanje ravnomjernog turističkog razvoja cijele naše zemlje. Vjerujem kako će svi dionici turističkog sustava biti zadovoljni nakon početka primjene novih zakona koji će doprinijeti osuvremenjivanju hrvatskog turizma nakon više od 20 godina.“

>>>‘Zemlja koja inspirira velike umove’ hrvatski pitch za Svjetsku izložbu u Dubaiju: ministarstvo

„Nakon Turističkog vijeća koje je usvojilo Godišnji program rada i financijski plan HTZ-a za 2020. godinu, danas su to učinili i članovi Sabora Hrvatske turističke zajednice. Riječ je o ključnom dokumentu koji sadrži smjernice i aktivnosti promocije u idućoj godini tijekom koje će nam cilj biti zadržavanje konkurentne pozicije hrvatskog turizma na europskim tržištima, ali i daljnje pozicioniranje naše zemlje u Kini, SAD-u, Australiji, Kanadi, Koreji, itd. Pritom ćemo provoditi ključne marketinške i PR kampanje, nastupati na najvažnijim svjetskim sajmovima, organizirati posebna događanja i radionice, a u promotivne svrhe iskoristit ćemo velika međunarodna događanja kao što su Rijeka Europska prijestolnica kulture, Europsko nogometno prvenstvo, Olimpijske igre u Tokiju i Expo Dubai“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako će dio promotivnih aktivnosti svakako obuhvaćati i predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe.

11. sjednica Sabora HTZ-a; Foto: MINT

U Programu rada i financijskom planu za 2020. godinu planiran je utrošak prikupljenih sredstava u cilju podizanja svijesti o Hrvatskoj kao atraktivnoj turističkoj destinaciji tijekom cijele godine, želi se utjecati na povećanje potražnje za hrvatskim turističkim proizvodima, te povećanje turističkog prometa i opće potrošnje. HTZ će uspostaviti značajniju suradnju s partnerima iz turističke industrije te će strateške promotivne kampanje realizirati u suradnji s organizatorima putovanja za Hrvatsku koji pojačavaju svoje programe ili proširuju period operacija u predsezoni i posezoni s tendencijom daljnjeg rasta. Dodatno, HTZ će provoditi marketinške i PR aktivnosti kroz poticanje velikih turističkih inicijativa kao što su najveće višednevne sportske i druge zabavne manifestacije koje su u funkciji podizanja atraktivnosti i prepoznatljivosti ukupne turističke ponude Hrvatske. HTZ će provoditi i kampanje oglašavanja te PR aktivnosti na emitivnim tržištima, sudjelovati će se i na svjetskoj izložbi Expo 2020. Dubai koja se otvara u listopadu 2020. te traje do ožujka 2021. godine te će se provesti sve aktivnosti vezane uz izradu novog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma.

>>>Usvojeni prijedlozi za udružene strateške kampanje u promociji turizma: ministarstvo

Osim godišnjeg Programa rada i financijskog plana za 2020. godinu, na sjednici Sabora HTZ-a usvojeno je Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad poslovanjem Hrvatske turističke zajednice za devet mjeseci 2019. godine, rebalans Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2019. godinu te je potvrđen mandat predstavnika Turističkih zajednica Zagrebačke, Šibensko-kninske i Koprivničko-križevačke županije te Turističke zajednice grada Zagreba u Sabor HTZ-a na mjesta predstavnika kojima je prestao mandat.

MINT/HTZ