PolitikaPreporučeno

U Španjolskoj peta ekshumacija falangista Primo de Rivere

Španjolska će u ponedjeljak iskopati tijelo Joséa Antonia Primo de Rivere, utemeljitelja stranke Španjolska falanga (Falange España) koju je povijest prepoznala kao fašističku.

>>>Norveška: crkvena zvona obilježila desetgodišnjicu pokolja koji je počinio neonacist Breivik

Ekshumacija Primo de Rivere stiže nakon što su vlasti u 2019. godini iz “Doline palih”, znamenitog mauzoleja i svetišta urezanog u podnožjima brda u blizini Madrida, deložirale tijelo diktatora Francisca Franca za čije je vladavine izgrađen kompleks.

Vlasti su svetištu u 2022. godini vratile izvorni naziv “Dolina Cuelgamuros” i najavile da će područje preinačiti u memorijal za pola milijuna ljudi ubijenih u Španjolskom građanskom ratu koji je potrajao od 1936. do 1939. godine.

“To je još jedan korak u pružanju novog značenja dolini,” rekao je ministar predsjedništva Felix Bolanos novinarima u petak u Barceloni. “Niti jedna osoba ili ideologija koja asocira na diktaturu ne bi trebala biti tamo slavljena ili veličana.”

>>>Woody Guthrie | All You Fascists Bound To Lose | glazbena preporuka

José Antonio, sin diktatora Miguela Primo de Rivere koji je Španjolskom vladao od 1923. do 1930. godine, strijeljan je u studenom 1936. od lijevog krila republikanskih snaga u Alicanteu.

Nespokojno počivalište

Reuters bilježi da je aktualna ekshumacija peta za tijelo Joséa Antonia.

Njegovi su ostaci u 1939. počivali u dvije različite masovne grobnice u Alicanteu odakle su premješteni u 500 kilometara udaljen istočni obalni grad San Lorenzo de El Escorial gdje se nalazi groblje plemstva.

Ponovno su ekshumirani dva desetljeća kasnije, po završetku izgradnje “Doline palih”, kako bi ih se premijestilo ispod oltara bazilike gdje je u 1975. godini pokopan i Franco.

Unatoč zajedničkom počivalištu povjesničari kažu da između diktatora i Primo de Rivere nije bilo ljubavi.

Prema knjizi Francovog životopisca Paula Prestona, on je sabotirao nekolicinu napora da se José Antonio izbavi iz zatvora, uključujući i kroz razmjenu zarobljenika.

>>>Manolić: gospođa Grabar-Kitarović gubi izbore jer je s Pantovčaka izbacila Tita

Njegova je smrt eliminirala rivala i Francu omogućila preuzimanje kontrole nad Falangistima koji su postali dio šireg desnog pokreta i diktature.

Španjolske vlasti rade i na odobrenju za pristup grobnicama u mauzoleju u kojima počivaju ostaci 34.000 ljudi, uključujući brojne neidentificirane žrtve Francovog režima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima