Biznis i ekonomija

U veljači najveći rast prometa u informacijskim uslužnim djelatnostima, pad leasinga

Foto: James Osborne

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet uslužnih djelatnosti u veljači 2019. porastao je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u veljači 2019. porastao za 4,6% u odnosu na siječanj 2019.

Najveći porast prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Informacijske uslužne djelatnosti (za 28,7%), Zaštitne i istražne djelatnosti (za 18,2%) i Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima (za 14,7%).

Najveći pad prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) (za 14,8%), Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti (za 6,5%) i Izdavačke djelatnosti (za 4,0%).

Kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti u veljači 2019. veći za 10,2% u odnosu na isti mjesec 2018.

Najveći porast prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Informacijske uslužne djelatnosti (za 22,5%), Skladištenje i prateće djelatnosti u prijevozu (za 17,6%) te Proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa (za 16,5%).

Pad prometa, za 0,2%, ostvaren je u samo dvije djelatnosti: Arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo; tehničko ispitivanje i analiza i Pravne i računovodstvene djelatnosti te savjetovanje u vezi s upravljanjem, piše DZS.

>>>Detalje o metodologiji pročitajte ili preuzmite u izvješću DZS-a (.pdf)