Biznis i ekonomija

U Zaton Holiday Resortu inauguriran prvi Svjetski dan kampinga | FOTO

Prvi Svjetski dan kampinga danas je svečano proglašen u Zaton Holiday Resortu gdje trenutno boravi više od 700 sudionika F.I.C.C. Svjetskog kamping festivala (F.I.C.C. World Camping Festival) iz Europe i svijeta. Turisthotelova perjanica tako se zauvijek upisala u svjetsku kartu kampinga jer je upravo Zaton Holiday Resort izabran za ovogodišnjeg domaćina festivala, a i svečanog proglašenja prvog Svjetskog dana kampinga.

>>>Zaton Holiday Resort nudi značajan broj sezonskih poslova, mogućnost stalnog zaposlenja

Svečanom proglašenju Svjetskog dana kampinga u novouređenom objektu Zaton Holiday Resorta – Ventula Restaurant & Lounge prisustvovali su, među ostalima, Robert Pende kao izaslanik Ministarstva turizma i sporta RH, Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije te predsjednik asocijacije F.I.C.C. (Fédération Internationale de Camping, Caravanning et Autocaravaning) João Alves Pereira i predstavnik UNWTO-a (Director for Affiliate Members) Ion Vilcu.

Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije; Foto: Zaton Holiday Resort/Handout

“S obzirom na ljepotu prirode ovog kraja, koju je opjevao i veliki pjesnik Petar Zoranić u svom prvom hrvatskom romanu Planine, ne čudi što je Međunarodna kamping federacija odabrala upravo Zaton Holiday Resort  kao domaćina festivala i kao destinaciju gdje će obilježiti svoju 90. obljetnicu te proglasiti i obilježiti prvi Svjetski dan kampinga. Hvala i kamperima koji rado biraju našu županiju za odmor. Razvoj ove vrste turizma će, nadam se, prepoznati i naši lokalni gospodarstvenici, jer unatoč tolikom broju gostiju iz kamping sektora još nemamo servise ili trgovine s opremom za kampere. U Zatonu nije važno otkud si i kakav si, važno je da odmaraš i uživaš u ljepotama ovog kraja“, rekao je Ante Sjauš iz Zadarske županije.

>>>Turisthotel najavio veliku investiciju u ugostiteljsko zabavni centar | Zaton Holiday Resort

Da je Hrvatska danas lider u turizmu na Mediteranu i u Europi istaknuo je na današnjoj svečanosti Robert Pende, predstavnik Ministarstva turizma i sporta.

Robert Pende, izaslanik Ministarstva turizma; Foto: Zaton Holiday Resort/Handout

“Naši kampovi su izvorni, zaista stopljeni s prirodom, što naši gosti i očekuju od boravka u kampovima. Gotovo polovica hrvatskih kampova ima 4 ili 5 zvjezdica i u budućnosti želimo ići u tom smjeru. Osigurali smo i znatna sredstva iz Europske unije, a podržavamo i sve investicije u domaće kampove. Želimo prepoznatljiv i održiv turizam, a ne ‘overturizam’. No pritom je kvaliteta najvažnija“, rekao je Pende prilikom obraćanja okupljenima u Zaton Holiday Resortu.

“Iskrene čestitke domaćinu i organizatoru Festivala. Danas je jako važan dan jer slavimo prvi Svjetski dan kampinga zahvaljujući upravo naporima Federacije. Radi se o uspješnoj inicijativi globalnog podizanja svijesti o kampiranju i povezanosti turizma i prirode. Pritom je atmosfera u sektoru jako dobra i bilježimo izvrsne rezultate u prvoj polovici godine. No pandemija i drugi izazovi pokazali su sektoru da se mora mijenjati i da se moraju razvijati nove strategije i biznis modeli“, ispričao je Ion Vilcu iz UNWTO-a i dodao kako se sektor promijenio i turisti su drugačiji te puno više brinu o lokalnoj zajednici. Zato je kamping postao vrlo važan segment industrije i pritom vrlo dinamičan. “Turisti se žele povezati s prirodom, žele autentična i originalna isksustva, a s druge strane kamping turizam je nešto povoljniji pa u ovom periodu inflacije ni to nije zanemarivo. Naš domaćin Hrvatska je najbolji primjer kako iskorisiti ovu nišu turizma, a uloga Federacije je tu krucijalna jer ona podiže svijest o kvalitetama kampinga“, dodao je.

Predstavnik UNWTO-a (Director for Affiliate Members) Ion Vilcu; Foto: Zaton Holiday Resort/Handout

“Nisam mogao zamisliti bolje vrijeme, pogled i lokaciju za ovaj veliki dan. Danas, 29. lipnja, obilježavamo prvi Svjetski kamping dan. Zašto 29. lipnja? Jer je danas blagdan Sv. Petra i Pavla, a Pavao je bio svjetski putnik i veliki obožavatelj prirode. Kamping pokret postao je važan u planiranju odmora jer polako svi shvaćaju da je i ta struktura gostiju važna. I oni troše novac na benzinskim pumpama, u restoranima, trgovinama, moramo osvijestiti da i taj novac ide u lokalne ekonomije. Želimo raditi na promociji kampinga kao okvira za izgradnju ‘openair’ turizma i jako sam ponosan što danas slavimo 90. godišnjicu našeg udruženja. Velika je čast i zadovoljstvo što se sve to događa u Zaton Holiday Resortu, u prvom hrvatskom super kampu. Energija i strast koju su naši domaćini uložili u organizaciju festivala i ove svečanosti pokazuje zašto tisuće gostiju biraju upravo ovaj resort“, rekao je predsjednik Federacije João Alves Pereira te dodao kako kamping turizam pokazuje predanost održivom razvoju.

Predsjednik asocijacije F.I.C.C. (Fédération Internationale de Camping, Caravanning et Autocaravaning) João Alves Pereira; Foto: Zaton Holiday Resort/Handout

“Volimo i poštujemo prirodu i odgovornije se prema njoj odnosimo nego drugi oblici turizma. Održivi turizam ne ugrožava buduće generacije“, zaključio je Pereira svoj govor u Zaton Holiday Resortu.

Da će hrvatski resort biti domaćin novog izdanja Festivala i proglašenja prvog Svjetskog dana kampinga  odlučeno je prošle godine na svjetskom kongresu asocijacije Federation Internationale de Camping et Caravanning (F.I.C.C.) u Parizu gdje su prisustvovali i predstavnici Zaton Holiday Resorta koji su tom prilikom sudionike upoznali s bogatom ponudom resorta i zadarske regije.

Pratite nas na Google vijestima

Oglašavanje

Piše: Zaton Holiday Resort