Biznis i ekonomijaPreporučeno

Uber pred IPO: Možda nikad ne postignemo profitabilnost

Uber je u četvrtak predao dokumentaciju za Inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) uz iskrenu napomenu da možda nikad neće ostvariti profit.

Dokumenti čiji sadržaj prenosi Reuters nude prvi detaljni uvid u financijsko stanje kompanije pokrenute prije jednog desetljeća nakon što su njeni osnivači u snježnoj noći imali poteškoća s pronalaskom taksi prijevoza.

Uber je u 2018. imao 11.3 milijarde dolara prihoda, što je za oko 42 posto više nego u 2017., godinu prije rast je iznosio 106 posto.

Prema S-1 podnesku regulatorima, Uber je u posljednje tri godine bilježio impozantni rast i danas ima 91 milijun korisnika, no tempo privlačenja novih klijenata usporava uslijed sve žešće konkurencije i niza skandala koji su naštetili ugledu kompanije.

Uber u dokumentima podcrtava da je daleko od ostvarivanja profita, upozorava da će operativni troškovi “značajno rasti u doglednoj budućnosti” i da “možda neće postići profitabilnost”.

>>>Priprema, pozor… flop za Uber: IPO

Spisi otkrivaju da je kompanija zaključno s 2018. u prosjeku imala 91 milijun aktivnih korisnika mjesečno preko svih platformi. Rast je pritom 33,8 posto veći nego godini prije, ali manji od 51 posto zabilježenih u 2016. godini. Ovo je prvi put da kompanija javno objavljuje podatke o broju korisnika.

Uber je u 2018. imao 11.3 milijarde dolara prihoda, što je za oko 42 posto više nego u 2017., godinu prije rast je iznosio 106 posto.

Reuters je ovog tjedna javio da kompanija u inicijalnoj ponudi planira emisiju dionica u vrijednosti 10 milijardi dolara i da investicijski bankari njenu ukupnu vrijednost cijene (valuacija) s gornjom granicom od 120 milijardi dolara.