Biznis i ekonomija

Udruga novinskih izdavača rezimirala situaciju, za novu predsjednicu izabrana Bojana Božanić | HUP

Udruga novinskih izdavača održala je 22. prosinca 2020. izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo Udruge. Bojana Božanić iz Lider Medie izabrana je za novu predsjednicu Udruge, a novi dopredsjednik Udruge je Renato Ivanuš iz Večernjeg lista, dok Tomislav Wruss iz Hanza grupe ostaje na mjestu drugog dopredsjednika. Članovi Izvršnog odbora ostaju: Ankica Kruljac iz Novog Lista, Bojan Divjak iz Glasa Slavonije, Zorica Vitez Sever iz Hanza Medie, Ivana Krajinović iz Adria medie te Zoran Turković, novi predstavnik 24 sata.

>>>Pad prihoda u tiskanim medijima ‘bez presedana’: Trupčević

Boris Trupčević iz Styria Media Grupe vodio je udrugu u 2 različita mandata, a ovaj je mandat obilježio s brojnim novim inicijativama Udruge od stalnih napora da se snižena stopa PDV-a izjednači za sva izdanja do aktualne inicijative usvajanja potpora tiskanim medijima s ciljem smanjenja troškova distribucije. Među brojnim zakonodavnim aktivnostima poseban fokus stavljen je na pripremu izmjena propisa u skladu s digitalizacijom i novim EU direktivama. No, od svih aktivnosti na zastupanju interesa izdavača kao kruna predanom radu izdvaja se prošlogodišnje učlanjenje Udruge u europska udruženja izdavača i medija te ovogodišnji postupak donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se po prvi puta regulira i zaštita prava novinskih izdavača. RH  s novim zakonom uvodi primjer kolektivne zaštite prava autora i prikupljanja naknade te naš model moguće zajedničke organizacije za kolektivno ostvarivanje prava može biti primjer nove prakse kolektivnog pregovaranja i zastupanja interesa izdavača i novinara u EU.

O poslovanju novinskih izdavača u 2020. godini Boris Trupčević dao je sljedeći osvrt:

“Malo je koja industrija istrpila toliko udaraca kao tiskani mediji. Među prvima je bila izložena digitalnoj disrupciji koja nas je suočila s migracijom publike na desktop ekrane, a potom na pametne telefone, piratstvom, pojavom predatorskih globalnih platformi, itd. Kao da to nije bilo dovoljno, paralelno smo proživljavali dugogodišnju ekonomsku agoniju, a dugo očekivane znakove oporavka poništila je korona. Tijekom proljetnog zatvaranja naklade su pale 30%, oglasni prihodi i do 60%. Prihodi od evenata bili su izbrisani. Ipak, ostatak godine donio je oporavak. Usprkos svemu, industrija se brzo prilagodila, kreirala online i hibridne evente, izmislila nove formate i posvetila se strateškim inicijativama. Iduće godine nakon kraja pandemije očekujemo značajan oporavak i nastavak rasta digitalnih prihoda koji su položili ispit stabilnosti u ovoj krizi. Obzirom da se veliki rast konzumacije medija tijekom pandemije najviše osjetio u digitalnim medijima, očekujemo povijesni iskorak većine izdavača u poslovni model digitalnih pretplata koji već sada pokazuje vrlo uspješni trend u svijetu. To je karika koja je dugo nedostajala i koja će profesionalnim informativnim medijima trajno vratiti mjesto koje im pripada.”

Bojana Božanić zahvalila je članovima na ukazanom povjerenju i naglasila kako je pred njom veliki zadatak s obzirom na visoke standarde u dosadašnjem vodstvu Udruge. No, uz snažnu podršku dopredsjednika i ostalih članova vjeruje da će Udruga uspješno nastaviti aktivnosti usmjerene na bolje uvjete poslovanje i snažnije pozicioniranje novinskih izdavača.

>>>Mark Thompson napustio New York Times uz eulogiju tiskanim medijima

“Pandemija koronavirusa dramatično je utjecala na pad gospodarstva u cjelini te i nakladnici medija u Hrvatskoj posluju u izuzetno teškim uvjetima. Otežani uvjeti distribucije, pad naklada, dramatičan pad prihoda od oglasnog prostora, brojne restrikcije koje su gotovo u potpunosti onemogućile organizaciju događanja, pa tako i konferencija, doveli su u pitanje održivost i stabilnost dosadašnjih poslovnih modela. Naša uloga – izvještavanje i informiranje javnosti od presudne je važnosti za funkcioniranje društva, a u ovako izazovnim vremenima treba poduzeti sve moguće mjere u cilju zaštite i održivosti medijske scene i medijskog pluralizma. Nakladnici se u 2021. pripremaju na značajne iskorake i pronalazak novih izvora prihoda, sigurna sam da će u tome uspjeti. Svoju otpornost dokazali su i u izazovnoj 2020.,”  izjavila je Bojana Božanić, nova predsjednica HUP- Udruge novinskih izdavača.

Udruga će u 2021. svoje djelovanje usmjeriti na sljedeće prioritetne mjere:
  • Autorsko pravo – ključna tema 2021.; kako se pripremiti i organizirati za kolektivnu zaštitu prava nakladnika; model moguće zajedničke organizacije za kolektivno pregovaranje i ostvarivanje prava izdavača i novinara.
  • Usvajanje potpora tiskanim medijima s ciljem smanjenja troškova distribucije, prema modelu zakonskog ograničavanja ukupnog troška distribucije (20-25%) dok se razlika nadoknađuje distributeru, ili nekim drugim modelom (subvencioniranje troška tiskanja..)
  • Smanjenje stope PDV-a tiskovina i izjednačavanje svih izdanja – tiskanih i digitalnih s dnevnim novinama (nužno smanjiti stopu za periodiku s 13% na 5 %)

Zaključno je nova predsjednica HUP- Udruge novinskih izdavača istaknula da će u narednom periodu za sve članove posebno biti važna izmjena iskustava i novih tehničkih rješenja koja će izdavačima donijeti opciju novih prihoda i time daljnji razvoj. Na tom tragu od velike je važnosti i snažna logistička potpora europskih udruženja novinskih izdavača.

HUP