PolitikaPreporučeno

Ukrajina od Britanaca dobiva streljivo zasićeno osiromašenim uranijem | lordovi

Foto: questions-statements.parliament.uk

Disclose TV bilježi detalj iz razmjene informacija u Domu lordova Ujedinjenog Kraljevstva koji otkriva da će Britanija na ukrajinsku bojišnicu dostaviti tenkovsko streljivo obogaćeno osiromašenim uranijem.

Riječ je o municiji velike gustoće što je od pomoći u proboju neprijateljskog oklopa.

>>>Grlić Radman izvijestio o raspravi o streljivu za Ukrajinu, ‘lakonskim’ izjavama Milanovića

Osiromašeni uranij na bojišnicu je u masivnim razmjerima prva iskušala američka vojska tijekom Zaljevskog rata. Trenutačno ne postoje međunarodni ugovori ili pravila koja eksplicitno zabranjuju njegovu primjenu.

Izlaganje izotopu utječe na funkcije bubrega, mozga, srca, jetra i drugih sustava i organa u ljudskom tijelu zbog čega je njegovo korištenje u ratu prijeporno.

Irak je u 2009. godini utvrdio da je uslijed trovanja američkim praksama i obogaćenim streljivom na svakih 1000 živorođene djece rođeno 144 beba s deformitetom (više).

Lord Hylton u takvom je kontekstu u gornjem domu upitao opskrbljuje li Britanija streljivo s uranom Ukrajini.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

“Uz našu dodjelu eskadrile glavnih borbenih tenkova Challenger 2 Ukrajini, osigurat ćemo streljivo, uključujući metke za probijanje oklopa koji sadrže osiromašeni uran. Takvi su projektili vrlo učinkoviti u porazu modernih tenkova i oklopnih vozila,” odgovorila je barunica Goldie.

Challenger 2 osiromašeni uran koristi i u svojem oklopu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima