PolitikaPreporučeno

Ukrajinske snage traže uporište na istočnoj strani Dnjepra | Bitka za Herson

Ukrajinski vojnici uspješno su prešli preko korita velebne rijeke Dnjepar i zauzeli položaje na istočnoj strani obale u okupiranim dijelovima oblasti Herson.

Iako se vijest o desantu u posljednjim danima širila na društvenim mrežama, Rusija je proboj prepoznala tek u srijedu.

Procjene o broju ukrajinskih vojnika neposredno su paušalne, ali je njihova nazočnost strateški značajna jer odvlači ruski fokus s drugih dijelova bojišnice, uključujući grad Avdijivku čiji su branitelji pod postojanim pritiskom od početka listopada.

Glasnogovornik ukrajinske vojske u srijedu je rekao da snage Kijeva pokušavaju osigurati uporišta na istočnoj obali.

“Vatreni pakao”

Od Rusije imenovani guverner Hersona, Vladimir Soldo, u izjavi je prepoznao da su Ukrajinci prevalili Dnjepar, te dodao da trpe teške gubitke.

Naveo je da djeluju u malenim grupama raštrkanim na području od oko 20 kilometara između regionalnog željezničkog mosta i sela Krinki. Njihov je broj procijenio na jednu i pol satniju. Jedna je satnija uobičajeno formirana od 150-200 vojnika.

“Sada su dovedene naše dodatne snage. Neprijatelj je zarobljen u (naselju) Krinki i za njega je priređen vatreni pakao: bombe, rakete, teški bacači plamena, topničke granate i dronovi,” rekao je Saldo.

Potom je citirao “informacije iz prve ruke” ruske vojne grupacije “Dnjepar” čiji zapovjednici tvrde da su ukrajinske snage tijekom dana zatočene u podrumima i predvidio da će njihovo djelovanje biti slomljeno.

“Protiv svih izgleda”

Selo Krinki leži u blizini obala Dnjepra na oko 30 kilometara sjeveroistočno od Hersona koji je Rusija napustila prije točno godinu dana nakon procjene da bi obrana grada iz kojeg odstupnicu otežava rijeka bila preskupa.

Natalija Humenjuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, bojišnicu je opisala kao “prilično fluidnu”.

“Guranje s naše strane provodi se od ivice rijeke na liniji od 3 do 8 kilometara duž cijele obale,” rekla je.

“Zasad ćemo zatražiti informacijski muk … što će nam dopustiti da kasnije izvijestimo o velikom uspjehu,” navela je u televizijskom nastupu.

“Protiv svih izgleda Ukrajinske obrambene snage zauzele su uporište na lijevoj (istočnoj) obali Dnjepra,” rekao je u utorak šef osoblja ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak.

Reuters u izvješću opetuje da je neposredna provjera izjava ili potvrda situacije na bojišnici nemoguća.

Comment here