PolitikaPreporučeno

UN nema za plaće: Guterres

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres poziva države članica da plate članarinu i doprinose jer je organizacija suočena s “ozbiljnom financijskom krizom”, prenose agencije.

“Trpimo najgori deficit u desetljeću” rekao je Guterres Glavnoj skupštini u utorak 8. listopada tijekom predstavljanja prijedloga proračuna za 2020. godinu.

Tajnik je upozorio da bi organizacija studeni mogla dočekati “bez dovoljno novca za pokriće plaća”.

“Naš rad i naše reforme su ugroženi,” rekao je.

UN je ususret 75. obljetnici suočen s nizom izazova, uključujući zavjet američkog predsjednika Donalda Trumpa da će smanjiti američki doprinos proračunu organizacije. Guterres je naveo da “mjere štednje” traju od siječnja i da bi bez njih organizacija Glavne skupštine u rujnu bila nemoguća. Zamrznuto je zapošljavanje, a putovanja su svedena na nužni minimum.

>>>Brazil nema kinte

Glasnogovornik Glavnog tajnika Stéphane Dujarric kaže da je regularne doprinose platilo 129 od 193 članica UN-a. Organizaciji je s krajem rujna uplaćeno 70% novca nužnog za rad, 8% manje nego u istom razdoblju lani.

“Ukoliko zemlje članice svoje dužnosti ne ispune u potpunosti Tajništvo bi se do kraja studenog moglo suočiti s propuštanjem isplata plaća i plaćanja za robe i usluge,” rekao je Dujarric prema citatu CNN-a.

SAD je pod liderstvom Donalda Trumpa značajno umanjio proračunska izdavanja za međunarodne organizacije, prema službenim podacima, obveze prema UN-u za ovu i prošlu godinu iznose 674 milijuna dolara i nisu u potpunosti podmirene. Washington se u prošlosti pokazao sklon plaćanju računa na isteku pojedine godine.

Izvještaj Kongresa iz 2018. sugerira da SAD pokriva oko 22% godišnjeg proračuna UN-a. Kroz desetljeća nakupljen ukupni dug prema organizaciji iznosi više od milijardu dolara.