Biznis i ekonomijaPreporučeno

Uniper gasi svjetla, grijanje

Njemačka komunalna tvrtka Uniper zatvara polovicu uredskog prostora u svojim sjedištima i spušta temperaturu u preostalim područjima u nastojanju da uštedi prirodni plin, rekli su u ponedjeljak iz tvrtke za Rheinische Post.

>>>Njemačka prisiljena na preuzimanje kontrolnog udjela u gubitašu Uniperu

Tvrtka je isključila sve uređaje i rasvjetna tijela u 50% uredskog prostora u Düsseldorf, prestala s čišćenjem i temperaturu spustila na 14 stupnjeva, razinu za koju drži da je najniža moguća bez izazivanja štete na infrastrukturi.

Najviša temperatura u prostorima u kojima rade ljudi određena je na 20 stupnjeva.

>>>Prvi val otkaza u Europi | lista

Njemačka je vlada u rujnu zavjetovala nacionalizaciju posrnulog diva, no cijena iskupljenja, koja trenutačno seže do 30 milijardi eura, postojano raste.

>>>Fortum prodaje udjel u Uniperu, njemački danak blizu 30 milijardi eura

Analitičari procjenjuju da će vlasti učiniti “sve što treba” jer bi krah Unipera rezultirao kaskadom propadanja širom energetskog sektora.

Rheinische Post također bilježi napore u smanjenju potrošnje energije za grijanje u zgradama tvrtke E.ON. Mjere uključuju gašenje svjetala na reklamama i u pojedinim uredima i prestanak zagrijavanja vode na lokacijama gdje je to moguće.

>>>Njemački državni teškaš na tržištu plina zatražio državno iskupljenje

“Ove se zime računa svaki kilovat sat,” rekli su iz tvrtke.

Uniper je jedna u velikom broju njemačkih tvrtki čiji su temelji i konkurentnost postavljeni na nekoć jeftinom a danas dobrim dijelom usahlom uvozu plina iz Rusije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima