FunPreporučeno

Upoznajte šest hrvatskih junaka i junakinja koji ne traže ali zaslužuju priznanja

Europska unija je osvježila listu anonimnih nacionalnih heroja iz susjedstva koji ne traže ali zaslužuju priznanja i na nju uvrstila šest Hrvatica i Hrvata. To su:

Dr Draško Holcer – Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Draško je biolog specijaliziran za ekologiju i zaštitu velikih morskih kralješnjaka. On je viši kustos u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, a trenutačno koordinira LIFE Euroturtles, projekt koji financira EU, te pomaže morskim kornjačama u sjevernom Jadranu. Sa svojom je ekipom na ribarske mreže postavio LED žaruljice kao alat koji smanjuje zapletanje kornjača u te mreže.

Draško Holcer
Draško Holcer

Budimir Šobat Buda – Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-Moslavačke županije

Posljednjih 18 godina Budimir radi na podizanju svijesti o potrebama ljudi s autizmom. Sudjeluje u brojnim projektima Udruge osoba s invaliditetom iz Petrinje, a dva najveća projekta udruge financirana su iz fondova Europske unije. Svojim radom Budimir želi osigurati jednaka prava osobama s autizmom, koja imaju i svi drugi ljudi. Kako bi skrenuo pažnju na ovaj problem, srušio je svjetski rekord u ronjenju na dah s vremenom od 24 minute i 11 sekundi.

Budimir Šobat Buda
Budimir Šobat Buda

Tonći Prodan – Portus et Navem

Tonći Prodan bio je konzultant za pomorsku sigurnost u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske tijekom međunarodne terenske vježbe Adriatic 2018. Financirana sredstvima Europske unije, ova velika vježba suzbijanja onečišćenja na moru i obali je imala cilj koordinirati djelovanja pogođenih država koje okružuju Jadransko more. Tonći je vodio tim eminentnih hrvatskih stručnjaka i znanstvenika iz područja sigurnosti. Doktorirao je na temu „SAD i EU u borbi protiv terorizma – strategije, modeli i rezultati“ te je europski i svjetski priznati stručnjak na području terorizma i sigurnosnih ugroza.

Tonći Prodan
Tonći Prodan

Melani Boris – Udruga Zamisli

Osim što je korisnica usluga podrške udruge Zamisli, Melani se priključila njihovom ERASMUS+ projektu Podrška studentima s invaliditetom tijekom 2016. godine te je počela promovirati pravo tih studenata na neovisan život. Sada je voditeljica projekta Osobni asistent gdje radi kao mentor u procesu uvođenja novih korisnika projekta. Također sudjeluje u kampanji koja zahtijeva osiguravanje stambenog prostora i potrebne podrške mladima s invaliditetom koji žele samostalno živjeti.

Melani Boris
Melani Boris

Tatjana Aćimović – Umjetnička direktorica Festivala prava djece

Tatjana Aćimović posljednjih 10 godina pomaže u organizaciji festivala koji promiče prava djece prikazivanjem europskih filmova od kojih su mnogi financirani fondovima Europske unije. Ovo je prvo i jedino javno događanje u Republici Hrvatskoj dostupno slijepima i gluhima. Tatjana vjeruje kako kultura i umjetnost mogu ojačati kapacitete zajednice, podizati svijest o pravima djeteta, boriti se protiv siromaštva, stvoriti jednake šanse za sve, zaštiti prava pripadnika osjetljivih skupina, a posebno djece s poteškoćama u razvoju.

Tatjana Aćimović
Tatjana Aćimović

Mira Katalenić – Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Početkom 90-ih godina, Mira Katalenić se pridružila grupi volontera koji su radili na osnivanju Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Udruga je tijekom godina provela nekoliko projekata financiranih iz EU fonda, od kojih je posljednji bio usmjeren na verifikaciju zanimanja instruktora orijentacije i mobiliteta slijepih, kako bi se stvorili uvjeti za bolju socijalnu uključenost u društvo i na tržište rada. Od tada svo slobodno vrijeme i energiju usmjerava na razvoj programa orijentacije i mobiliteta slijepih u Hrvatskoj, programa školovanja pasa pomagača za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te stvaranju uvjeta za njihovu realizaciju.

Mira Katalenić
Mira Katalenić