PolitikaPreporučeno

Uvjetovanje ulaska u Schengen ‘zadnji instrument pritiska na Hrvatsku’: Delo  

Informacije kako je Hrvatska  ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru i da će Europska komisija u rujnu vjerojatno potvrditi  evaluaciju i posljednjeg od osam poglavlja schengenske pravne stečevine, što su ih ovih dana prenijeli hrvatski mediji, izazvala je velik interes u Sloveniji, ali ih u vladi premijera Marjana Šareca odbijaju komentirati.

Slovenija podupire ulazak Hrvatske u Schengen, no istodobno od svih kandidatkinja za ulazak očekuje da ispune sve odgovarajuće kriterije koji važe za sve, te da uvaže opća načela i vrijednosti Europske unije, kao što su vladavina prava, poštovanje odredaba međunarodnog i europskog prava, te potpisane dogovore”, odgovor je što ga je ured za informiranje slovenskog premijera dao ljubljanskom “Delu”.

U nekim svojim izjavama Šarec ove godine nije isključivao da će njegova vlada pitanje članstva povezivati s neriješenim pitanjem granične arbitraže, zbog čega je Slovenija lani tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu.

>>>Lenarčič: za Sloveniju je važno mišljenje Komisije o primjeni arbitražne presude

Večernji list je prije nekoliko dana, pozivajući se na diplomatske izvore, prenio da su iz Europske komisije Hrvatskoj stigle neslužbene informacije da je ispunila sve tehničke uvjete za pristup schengenskom prostoru.

U slovenskoj vladi uz to, navodi vodeći slovenski dnevnik, tvrde kako po njihovim informacijama treće izvješće evaluacijske skupine za ispunjavanje uvjeta za pristup Schengenu, na kojemu rade eksperti  iz Komisije i pojedinih država članica, “još nije pripremljeno”, te da je konačna odluka o primanju neke države u Schengenski prostor politička za koju je potrebna suglasnost svih članica.

Izjava iz travnja

List podsjeća da je Šarec u travnju za televizijsku postaju POP-TV kazao da je Hrvatska “još daleko od Schengena”, te da je ulazak zemlje u Schengen rezultat “suglasne odluke svih država članica i uz konzultacije Vijeća EU-a s Europskim parlamentom”.

U nekim svojim izjavama Šarec ove godine nije isključivao da će njegova vlada pitanje članstva povezivati s neriješenim pitanjem granične arbitraže, zbog čega je Slovenija lani tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, argumentirajući u tužbi među ostalim da joj neimplementacija arbitražne presude, na čemu inzistira Hrvatska, onemogućava kontrolu schengenskog režima na moru, stvara teškoće za slovenske ribare, te da je riječ o kršenju europske pravne regulative.

>>>Usmena rasprava o nadležnosti Suda EU u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije: EU brifing

I prema ocjenama nekih slovenskih analitičara i diplomata ulazak Hrvaske u Schengenski prostor stvar je u nacionalnom interesu Slovenije koja bi premještanjem Schengenske kontrole sa slovensko-hrvatske na granicu Hrvatske s BiH i Srbijom bila rasterećena čuvanja južne granice Schengena,  navodi vodeći slovenski list.

No, s druge bi se  strane, navodi “Delo”, odrekla “zadnjeg instrumenta pritiska na Hrvatsku da implementira arbitražnu presudu o granici”, što je jedan od njezinih vanjskopolitičkih prioriteta.

>>>Šarec o ‘deplasiranim osobnim ambicijama, nastojanju Plenkovića da poziciju dobije za sebe osobno’

Budući da hrvatski premijer Andrej Plenković  najavljuje ulazak Hrvatske u Schengen prije nego što Hrvatska preuzme svoje šrve predsjedanje EU-om, to bi  bila “još jedna pobjeda hrvatske politike”, zbog čega u slovenskoj vladi za sada službeno te najave ne žele komentirati, piše “Delo” od utorka.