PreporučenoTech

Večeras ‘invazija’ znanosti; raketa, robota i nevidljivih boja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli

Europska noć istraživača, manifestacija koja se već tradicionalno održava svakoga zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima, održat će se u petak, 27. rujna, u Zagrebu na dvjema lokacijama – Europskom trgu i Tunelu Grič.

Osim u Zagrebu, ova europska inicijativa kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije, u petak će se održati i u Splitu, Rijeci i Puli.

>>>Ig Nobel za mjerenje temperature mošnji francuskih poštara, najprljaviji papirnati novac

U Zagrebu će se program Europske noći istraživača održavati od 17 do 22 sata, a posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene prije svega mlađoj populaciji (učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima), ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.

Lansiraj vlastitu raketu, upoznaj nevidljive boje

Na glavnoj će se pozornici prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove. U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima posjetitelji će moći upoznavati kukce i trkače robote, naučiti sve o Teslinim izumima, eksperimentirati sa zvukom, lansirati vlastitu raketu, upoznati svijet arheologije i nevidljive boje za tekstil, sudjelovati u različitim radionicama te uživati u različitim programima.

Europska noć istraživača dio je projekta koji traje 15 mjeseci, a financira se u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Projekt zajednički provodi 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora i partnera za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima – Agronomskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofskim fakultetom, Geodetskom fakultetom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom.

>>>‘Na Obzoru Europe’ proračun od 100 milijardi eura

Sudionici u zagrebačkom programu još su i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.

Projekt je nastao europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.

>>>Prva AI simulacija svemira iskočila iz zadanih okvira

Koordinator Europske noći istraživača je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Zajedničke aktivnosti istraživača iz različitih znanstvenih područja koji predstavljaju svoj rad na ulicama i trgovima u hrvatskim gradovima u opuštenom i veselom ozračju, svakako će osigurati vidljivost znanstvenoga doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti, poručili su sa zagrebačkog Sveučilišta.