PreporučenoTech

Večeras udara posljednja totalna pomrčina Mjeseca do 2025.

Večeras će se daleko od očiju Hrvatica i Hrvata odigrati totalna eklipsa krvavog Mjeseca, posljednja do 2025. godine.

Eto vam astro-fenomenološki podsjetnik na temeljne značajke raritetne predstave.

>>>Star Wars: Pomrčina | prva atrakcija

Do potpune pomrčine Mjeseca dolazi kada on zađe iza Zemlje pa se u njezinoj sjeni sakrije i zastane sa zrcaljenjem fotona vječnog nam Sunca.

Totalna pomrčina blokira svaku refleksiju, Mjesec postaje zagasit i obojen u crveno zbog čega od poganskih vremena slovi kao “krvavi”. Da bi se predstava odigrala orbite Zemlje, Mjeseca i Sunca moraju se poravnati tako da luna bude točno iza terre.

Hiatus

Totalna su poravnanja raritetna jer Mjesec uobičajeno prolazi iznad ili ispod Zemljine sjene pa čitava godina može proći bez ekvilibrija.

NASA navodi da se totalne pomrčine u prosjeku odigravaju unutar osamnaest mjeseci, no intervali osciliraju pa se u pojedinim konstelacijama kroz godinu mogu odigrati do tri totalne eklipse.

>>>19. studenoga stiže najdulja djelomična pomrčina Mjeseca u posljednjem stoljeću | NASA

Večerašnji “krvavi Mjesec” drugi je u 2022., nakon njega stiže neuobičajeno dug hiatus pa se sljedeća totalna pomrčina očekuje tek 14. ožujka 2025. godine.

>>>Suton totalne pomrčine cvjetnog, krvavog supermjeseca u Hrvatskoj

Mnogima zanimljivo i totalno neuobičajeno, pomrčina koincidira s midterm izborima u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se očekuje dominacija desnice i eklipsa ljevice.

Bonus pjesmica

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters