Biznis i ekonomijaPreporučeno

Veledrogerije zvone na uzbunu, upozoravaju na ‘kolaps sustava’: HGK/HUP

Nagomilani dugovi zdravstva predstavljaju najveću prijetnju stabilnosti veledrogerija, upozorili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HKG) čiji podaci pokazuju da ukupni dugovi bolnica prema 40 veledrogerija, članica Udruženja pri HGK-u, iznose 4,1 milijarde kuna. Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna.

“Zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i ubrzo se mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima. Za očekivati je da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda,” upozorava predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić i dodaje kako je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

>>>Uznemirujuća izjava Beroša o ‘utrostručenom’ dugu prema veledrogerijama, umirujuća o koronavirusu

Kaže kako su veledrogerije već učinile sve kako bi izbjegle ovakav razvoj situacije i osigurale redovnu isporuku lijekova , pogotovo u okolnostima Covid-19 pandemije. Čak su se i zadužile za više od milijardu kuna no i tu mogućnost su potpuno iscrpile.

Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK obuhvaća 324 tvrtke koje se bave tom djelatnošću i zapošljava više od četiri tisuće ljudi.

Veledrogerije su važna i neizostavna karika zdravstvenog sustava, a njihova je uloga posebno došla do izražaja prethodnih mjeseci uslijed Covid-19 pandemije kad su unatoč svim problemima u opskrbnom lancu osigurale neprekinutu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda svim subjektima u zdravstvenom sustavu i spriječile nestašicu lijekova no one ne mogu podnositi teret kreditiranja zdravstvenog sustava.

“Kolaps sustava”

Na alarmantnu situaciju u srijedu su upozorile i veledrogerije okupljene u HUP-ovoj Koordinaciji veledrogerija koje već dvije godine apeliraju prema Vladi RH, Ministarstvu financija i Ministarstvu zdravstva da se pronađe sustavno rješenje problema dugovanja hrvatskih bolnica

Iz Koordinacije sada upozoravaju da je situacija kritična te da postoji realna opasnost od kolapsa sustava.

>>>Dug prema veledrogerijama na dan 31. prosinca 2019. rekordnih 3.1 milijardu kuna: HGK

Veledrogerije su na tu opasnost upozoravale, no nažalost sustavnog rješenja nije bilo. Same dalje ne mogu jer krediti kod banaka kao i kod dobavljača su u cijelosti iscrpljeni. Bolnice mjesečno prosječno plaćaju 30% robe koju preuzmu i to nitko ne može izdržati bez posljedica. Što se tiče daljnje opskrbe bolnica lijekovima i medicinskim proizvodima, svaka veledrogerija će po tom pitanju sukladno vlastitim mogućnostima donijeti zasebnu odluku,” izjavila je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.