Biznis i ekonomijaPreporučeno

Veliki rabati Tesle rezultirali malim rastom isporuka, dionica u povlačenju

Dionice Tesle u ponedjeljak su pale za više od šest posto uslijed procjena da sve žustrija utakmica na tržištu električnih automobila cijedi maržu.

Tesla je u siječnju cijene pojedinih vozila smanjio do 20% i sada javlja da je u prvom tromjesečju isporučio rekordnih 422.875 automobila, no to je samo 4% više u poredbi s kvartalom prije.

>>>Bedak skokom uništio milju kuna vrijedan Model S | VIDEO

Isporuka je na godišnjoj razini, u poredbi s prvim tromjesečjem 2022. godine, bila veća za 36%.

Izvješće je nekolicinu analitičara ponukalo da propituju je li cilj generalnog direktora Elona Muska o prodaji dva milijuna vozila u 2023. godini dostižan.

“Teslino smanjenje cijena za sad očito imaju željeni učinak, ali postoji granica koliko se puta cijene mogu srezati,” rekla je Sophie Lund-Yates, analitičarka kapitala u Hargreaves Lansdownu.

>>>Novi usud s Teslom koji se oteo kontroli | VIDEO

“S obzirom da ciljevi isporuke za godinu izgledaju mrvicu teški za postizanje mogli bismo vidjeti daljnji pritisak na vrednovanje grupe.”

Slično gledište iznose i analitičari Bernsteina čija je procjena da će Tesla ove godine morati nastaviti sa smanjenjem cijena kako bi postigao cilj u isporukama.

>>>Tesla u 2021. prodao 936,172 električna automobila

Unatoč današnjim oscilacijama dionica Tesle u prva tri mjeseca bilježi impozantan rast i trenutačno je 60 i kusur posto vrjednija nego na početku godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/CNBC