PreporučenoTech

‘Veliko iznenađenje’: izvanredan pad fertiliteta širom svijeta | infografika

Znanstvenici su zabilježili izvanredni i kako kažu ‘izrazito iznenađujući’ pad u broju novorođene djece širom svijeta, posebice u razvijenim zemljama.

“Mi ćemo uskoro prijeći u razdoblje gdje se društva suočavaju s padom populacije,”

Christopher Murray

Istraživanje objavljeno krajem prošle godine u renomiranom medicinskom žurnalu Lancet sugerira da nakon “baby booma” gotovo polovici zemalja u svijetu prijeti “baby bust”, odnosno stagnacija ili pad populacije.

>>>Dalmatinski osamnaestogodišnjaci su najviši na svijetu: studija

Iscrpna studija temeljena na podacima prikupljenima od 1950. do 2017. godine otkriva da je prosječni broj djece po majci na početku praćenja bio 4.7, a na kraju 2.4.

Prosjek pritom skriva velike razlike u pojedinim dijelovima svijeta, primjerice, žene na području Nigera, države na zapadu Afrike, u prosjeku imaju 7.1 djece, dok na Cipru samo jedno dijete. Europski prosjek je u 2017. godini iznosio 1.7 djece.

BBC navodi da se populacija pojedine zemlje počinje sažimati kad stopa fertiliteta padne ispod 2.1 djece po majci, što znači da većina Europe bilježi negativne demografske trendove.

“Mi smo dosegnuli stupanj u kojem polovica zemalja ima stopu fertiliteta ispod one nužne za održavanje, zamjenu ili rast stanovništva. Ako se situacija ne promjeni te će zemlje zabilježiti pad populacije,” komentirao je za BBC profesor Christopher Murray, direktor Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja sa Sveučilišta u Washingtonu.

“To je izvanredna tranzicija,” kaže. “To je iznenađenje čak i za ljude poput mene, ideja da se to događa u polovici zemalja bit će veliko iznenađenje za ljude.”

Istraživanje pokazuje da je pad stope fertiliteta posebice uočljiv u razvijenim nacijama; većini Europe, SAD-u, Južnoj Koreji, Japanu i Australiji.

“Mi ćemo uskoro prijeći u razdoblje gdje se društva suočavaju s padom populacije,” konstatirao je Murray.

Druga polovica zemalja još uvijek bilježi demografski rast, ali znanstvenici očekuju da će s ekonomskim napretkom i u njima doći do preokreta.

Studija navodi tri ključna faktora za pad fertiliteta:
  • manja smrtnost pri porodu i u djetinjstvu
  • veća dostupnost kontracepcije
  • bolje obrazovanje žene i snaženje njihove participacije u tržištu rada

Iako stručnjaci dvoje oko posljedica uočenih trendova, nakon dugih desetljeća zlogukih ili čak apokaliptičkih prognoza o neodrživosti svjetske populacije, pad fertilnosti treba pozdraviti kao priču o uspjehu koja umiruje duhove i uklanja dio briga, dok stvara nove. Možda ne toliko u demografskom, koliko u ekonomskom smislu.., ako govorimo o ekonomiji ovisnoj o postojanom i kontinuiranom rastu potrošnje.

Infographic: The Global Gulf In Fertility | Statista via Statista

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima