PreporučenoTech

VIDEO: Tesla pokrenuo istragu samozapaljenja Modela S u Šangaju

Tesla je pokrenuo istragu nakon što je u nedjelju kineske društvene mreže nezaustavljivo preplavio video samozapaljenja Modela S u šangajskoj podzemnoj garaži.

>>>Kolosalni gubitak Tesle u prvom kvartalu

“Mi smo na mjesto događaja odmah poslali tim i podržavamo lokalne vlasti u utvrđivanju činjenica. Prema našim saznanjima nitko nije ozlijeđen,” napisao je kineski glasnogovornik kompanije u e-mail izjavi čiji sadržaj prenose agencije.

Video je počeo cirkulirati na uskršnju večer uz hashtag #Teslaself-ignites na popularnoj kineskoj mreži Weibo (link na kineskom) gdje je uz poruku “ovi su vrući događaji vrijedni pažnje” do ponedjeljka ujutro pregledan 20 milijuna puta.

Na zapisu u trajanju od 23 sekunde preuzetom sa sigurnosne kamere i prema riječima korisnika originalno postavljenom na stranici kineskih Tesla entuzijasta vidljivo je širenje gustog dima ispod limuzine i, nekoliko sekundi kasnije, vatrena eksplozija.

Drugi  objavljen video otkriva da je vatra uništila i tri automobila parkirana u istom redu.

Od 2013. godine zabilježena su najmanje 14 incidenta u kojima vozila Tesle guta vatra, većinom nakon sudara.

Samozapaljenju skloni

U veljači ove godine vlasnik Modela S s Floride je izgorio u automobilu nakon gubitka kontrole uslijed neprilagođene brzine i udarca u red palmi. Prvi svjedoci nesreće su tada rekli da je pokušaj izvlačenja unesrećenog osujećen “pametnim” rukohvatima koji su ostali uvučeni u vrata i da se Model S pretvorio u buktinju unutar nekoliko minuta. Tesla je tužen zbog navedenog slučaja.

Kompanija navodi da je vjerojatnost vatre u njenim električnim vozilima 10 puta veća nego kod automobila na standardni pogon. Glavni krivac su svojstva električnih baterija, zabilježeni su slučajevi u kojima bi one na odlagalištima razbijenih automobila planule danima nakon nesreće.

Vijest o samozapaljenju stiže dan nakon “anomalije” koja je uništila Crew Dragon,  čahuru SpaceX-a za prijevoz ljudi na Svemirsku stanicu i u gornje sfere atmosfere. Tesla i SpaceX su u vlasništvu ili pod upravom Elona Muska čiji je ovogodišnji Uskrs eksplozivan i vatren.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima