PolitikaPreporučeno

Vijeće EU-a povećalo gornju granicu izvanproračunskog fonda za vojnu pomoć Ukrajini

Vijeće EU-a u ponedjeljak je odobrilo povećanje fonda za plaćanje vojne pomoći Ukrajini za dodatne dvije milijarde eura.

Vijeće je odlučilo povećati ukupnu financijsku gornju granicu Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF)  za 2 milijarde eura u 2023., uz mogućnost daljnjeg povećanja u kasnijoj fazi.

>>>Von der Leyen: EU će Ukrajinu u 2023. podržati s 1.5 milijardi eura mjesečno

Ukupno povećanje čitave financijske gornje granice EPF-a do 2027. bilo bi do 5,5 milijardi eura (u cijenama iz 2018.).

EPF je izvanproračunski fond koji je uspostavljen kako bi se ojačala sposobnost Unije za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Doprinosi država članica u EPF-u određuju se prema visini bruto nacionalnog dohotka (BND).

>>>Komisija isporučila prvu od 9 milijardi eura pomoći Ukrajini  

“Današnja odluka osigurat će nam sredstva za nastavak pružanja konkretne vojne potpore oružanim snagama naših partnera. U manje od dvije godine EPF je dokazao svoju vrijednost. Potpuno je promijenio način na koji podržavamo naše partnere u području obrane”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Iz EPF dosad je odobreno šest paketa pomoći ukrajinskim ukrajinskim oružanim snagama. Iz tog fonda pomoć su dobile i oružane snage drugih zemalja poput Gruzije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Libanona, Mozambika.

>>>Komisija predlaže 18 milijardi eura zaduživanja, zajmova za Ukrajinu

Do sada je angažirano 86 posto ukupnog proračuna EPF-a za  razdoblje 2021. – 2027.  zbog čega je ovo povećanje bilo nužno.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima