Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vlada odobrila ukupno 78.470 kvota za uvoz radnika u 2020., 490 za komunikacije: HGK

Vlada je u petak potvrdila kvote za uvoz stranih radnika za 2020. godinu. Od ukupno 78.470 kvota 490 odlazi u komunikacije, marketing i digitalne medije. Kvote za sljedeću godinu  izborila je HGK na inicijativu Udruženja marketinga HGK, a temeljem analize potreba za kvalificiranom radnom snagom informacijske i komunikacijske industrije.

“Uspjeli smo osvijestiti nedostatak radne snage i u zanimanjima koja su relativno novija na tržištu rada. Ovo je dobro, ali privremeno rješenje. Ono što trebamo je ukidanje kvota za uvoz radnika,” rekao je predsjednik Udruženja marketinga HGK Božidar Abramović, komentirajući novi nacrt prijedloga Zakona o strancima, koji bi kvote u konačnici trebao i ukinuti i koji je u javnom savjetovanju do 29. studenoga.

>>>Burilović pozdravio povećanje kvota, podržao strože uvjete za one koji više puta odbiju posao

Prema analizi nedostaje veliki broj stručnjaka u dijelu industrije koja se tiče digitalne komunikacije, poput stručnjaka za digitalno oglašavanje i digitalnog analitičara. Kvote su odobrene i za copywritere te za savjetnike za odnose s javnošću.

>>>Kvartalni rast neželjenih radnih mjesta u Hrvatskoj: Eurostat

“Potrebe industrije za radnicima ne trebamo samo koristiti kao argument za uvozom stranih radnika, već i za pozivanjem na prilagodbu obrazovnih programa i razvoj novih,” naglasio je Abramović.