Politika

Von der Leyen najavila ideje o funkcioniranju proširene Unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu u Strasbourgu da će sljedeći mjesec predstaviti ideje za reformu Europske unije kako bi mogla funkcionirati s 30 i više članica.

“Sljedeći mjesec Komisija će iznijeti naše ideje Europskom parlamentu i Vijeću, uoči rasprave čelnika koju organizira belgijsko predsjedništvo”, rekla je von der Leyen u govoru zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Ona je rekla da je nakon odluke o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Modlavijom, te Bosnom i Hercegovinom kada ispuni tražene uvjete da je Unija počela raditi na vlastitim reformama kako bi mogla funkcionirati nakon proširenja.

Europska unija je potvrdila da zemlje zapadnog Balkana trebaju biti članice kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Budući da EU teško donosi odluke i s današnjih 27 članica to će biti još teže s 35, 36 članica. Stoga se stalno naglašava da se EU mora pripremiti za proširenje, istodobno dok se države aspirantice pripremaju za članstvo kroz pregovarački proces.

“Na zadnjem Europskom vijeću dogovorili smo otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, kada ispuni potrebne kriterije. Odobrili smo kandidatski status Gruziji i potvrdili našu kolektivnu predanost budućnosti u kojoj će svih šest zemalja zapadnog Balkana bitio dio naše Unije. Ali, kako će Unije s 30 i više zemalja funkcionirati u praksi? Samo mi, unutar Europske unije, možemo odgovoriti na to pitanje”, rekla je von der Leyen.