PreporučenoTech

Vrijednost Nvidie prvi put veća od vrijednosti Intela

Vrijednost Nvidie u srijedu je prvi put u povijesti nadmašila vrijednost Intela, označivši prekretnicu u industriji poluvodiča. Dionica tvrtke je u poslijepodnevnim satima porasla za 2.3%, na rekordnih 404 dolara čime je tržišna vrijednost dosegnula 248 milijardi dolara, dvije milijarde više od aktualne vrijednosti Intela, nekoć dominantnog proizvođača čipova.

Poput Tesle, dionica Nvidie se u posljednjim godinama pokazala zahvalnom za posjednike, njezin je rast postojan dok kompanija čija je jezgra bila proizvodnja čipova za grafičke kartice svoje umijeće i tehnologiju širi na nova područja, uključujući podatkovne centre, autonomne automobile i umjetnu inteligenciju. Intel se istovremeno pokazao tromim u diversifikaciji svog biznisa temeljenog na procesorima za osobna računala i poslužitelje. Analitičari drže da je ključni propust kompanije bio njezin neuspjeh u proboju na izdašno i rastuće tržište pametnih telefona i drugih, omanjih pametnih uređaja.

Reuters bilježi da je dionica Intela u 2020. godini izgubila 3% vrijednosti, dok se Nvidijina propela za 68%. Investitori se klade da će trend biti nastavljen uslijed pandemije koronavirusa koja pogoduje radu na daljinu i kraćenju vremena provedenog u samoizolaciji videoigrama.

>>>Njemački proizvođač čipova Infineon zaključuje veliku i značajnu akviziciju

Usprkos upečatljivom rastu vrijednosti dionice, Nvidia u odnosu na Intel još uvijek ima skromne prihode. Analitičari u tekućoj godini očekuju rast prihoda novog prvaka za 34%, na 14.6 milijardi dolara, dok se za svrgnutog titana očekuje povećanje od “samo 2.5%”, na 73,8 milijarde dolara.