PolitikaPreporučeno

Walker Bush: invazija na Irak je brutalna i neopravdana; oops, mislio sam na Ukrajinu

Bivši američki predsjednik George W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin u Šangaju razgovaraju o podršci Rusije američkom "ratu protiv terora" u Iraku, 21. listopad 2001. godine; Foto: Kremlin.ru/javno dobro

George Walker Bush omaškom je rekao da je invazija na Irak koju je svojedobno poveo “brutalna” i “neopravdana”.

Friški Frojdovski lapsus zabilježen je u Dallasu, Teksas, gdje je bivši američki predsjednik u srijedu održao govor s kritikom ruskog političkog sustava.

“Rezultat je izostanak kontrole i ravnoteže u Rusiji, odluka jednog čovjeka da pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju Iraka,” izjavio je, pa uz grimasu kratko zaklimao glavom u nevjerici i dodao: “Hoću reći, Ukrajine.”

Za omašku je okrivio svoje godine, što je publiku natjeralo u smijeh.

Bush je u 2003. godini predsjedao Sjedinjenim Državama i invazijom na Irak uz izgovor da je ta zemlja u posjedu “oružja za masovno uništenje”, casus belli koji se kasnije pokazao čistom patvorinom, tlapnjom i izmišljotinom.

Američki je imperijalistički izlet rezultirao pogibijom stotina tisuća i raseljavanjem milijuna ljudi.

Walker je znamenit po velebnim, ponekad “božanski dirigiranim” lapsusima iliti “Bushizmima”.

Jedan od znamenitijih je izjava: “Obitelji su gdje naša nacija nalazi nadu, gdje (orlova) krila (simbol američke države) uzimaju snove.”

Posljednji se lapsus društvenim mrežama proširio s lakoćom i brzinom omikron soja koronavirusa. Zapis koji je podijelio novinar Dallas Newsa u prvih je devet sati pogledalo 12 milijuna ljudi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima