Biznis i ekonomijaPreporučeno

Weidmann upozorio na ‘teško servisiranje’ dugova u eurozoni

Njemački fiskalni sokol i predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann u četvrtak je vlade u europodručju upozorio da Europska središnja banke kamatne stope neće držati blizu ili ispod nule zauvijek.

“Nećemo uzimati u obzir troškove servisiranja državnog duga ako stabilnost cijena zahtijeva veće kamatne stope,” rekao je Weidmann, član Upravnog vijeća ECB-a, za list Rheinische Post.

>>>Soros upozorio na Jensa Weidmanna, manjkavost spitzenkandidata

“Vladama je u interesu da se pripreme za povećanje kamatnih stopa i da se ne pretvaraju da je lako servisirati njihov dužnički teret,” dodao je.

Europska unije je s pojavom koronavirusa suspendirala Pakt o stabilnosti i rastu i članicama dozvolila prekoračenje inače strogih fiskalnih ograničenja.

Unija je prvi put u povijesti zaduženje za program oporavka od koronavirusa garantirala ujedinjeno, što je dugo bila anatema i tabu u Njemačkoj koja je također opustila dužničku kočnicu, kršeći ustav.

Europska središnja banka je ovog mjeseca odobrila novu rundu stvaranja novca, uz ocjenu da će 2021. ostati teška i predviđanje da će cijepljenje dovesti do kolektivnog imuniteta tek krajem godine.

>>>Inflacija u europodručju slabija od već slabih očekivanja | de Guindos

Weidmann učestalo govori o stezanju monetarne politike ECB-a koja je više nego manje opuštena od ožujka 2015. godine kad je bivši guverner Mario Draghi posegnuo za “bazukom” i opalio prvi salvo kvantitativnog popuštanja, odnosno tiskanja/stvaranje novca.

via Reuters