Politika

Za napuštanje prebivališta bez propusnice i kršenje samoizolacije prijave Inspektoratu: PUZ

Osobama bez valjane propusnice izdat će se upozorenje, a u slučaju kršenja mjera izolacije bit će obaviješten Državni inspektorat, priopćila je u utorak Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

>>>Testiranje svakog potencijalnog slučaja model za borbu protiv koronavirusa u Europi: WHO

“Osobama za koje se utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdat će se upozorenje i naredba da postupe po odredbama odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta te će se poduzimati ostale zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite”, ističe policija.

Uz to, osobe će se provjeravati i u evidencijama kako bi se provjerilo je li im izrečena mjera samoizolacije i provode li striktne mjere socijalnog distanciranja. U slučaju kršenja mjera samoizolacije obavijestiti će nadležno tijelo Državnog inspektorata.

Osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak, ističe PUZ.

>>>Kazne za kršenje samoizolacije ili drugih mjera od 8 tisuća do 120 tisuća kuna: Državni inspektorat

U policiji dodaju da će se odredbe provoditi uspostavom nadzornih policijskih punktova na najfrekventnijim ulaznim i izlaznim cestovnim pravcima gradova na području PUZ-a, zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi.

PUZ podsjeća da se dnevne migracije moraju svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje zaraze.