PolitikaPreporučeno

Zagreb popušta mjere u školstvu, procijepljenim domovima za starije: COVID-19 | 29. siječanj

Novih 87 osoba zaraženih koronavirusom broji Zagreb u zadnja 24 sata, popuštaju se mjere u školstvu i domovima za starije, a dosadašnje opće epidemiološke mjere su produžene.

Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Cecilija Rotim rekla je u petak da su u Zavodu jučer testirali 700 osoba, od kojih je 88 bilo pozitivno.

Kontaktirano je 133 osoba i posljedično tome određeno je 156 mjera samoizolacije.

>>>U Zagrebu 226 novooboljelih, nastavak prešućivanja broja umrlih: COVID-19 | 20. prosinac

Od 133 obrađene osobe, 40 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 45 osoba su kontakt covid pozitivnih osoba, 32 su štićenici i djelatnici domova za starije osobe i ostalih ustanova za socijalnu skrb.

Četiri osobe obrađene su kod liječnika obiteljske medicine, za četiri je obrada još u tijeku, dok je za osam osoba mogućnost izlaganja virusu na radnome mjestu, putovanjima i tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama.

Zaražena tri učenika osnovnih i dva srednjih škola

Za sada su tri pozitivna nalaza kod učenika osnovnih škola i dva učenika srednjih škola, a posljedično tome samoizolacija je izrečena za 48 učenika osnovnih škola i 18 srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je od 25. do 28. siječnja kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo 1705 korisnika. Samoizolacija je određena u sedam slučajeva, a 798 ih je upućeno na testiranje.

>>>U Zagrebu 0 testova i 12 zaraza: COVID-19 | 2. siječanj

Na drive-in punktovima uzeto je 1233 uzoraka. Provedeno je 1028 brzih antigenskih testiranja, od kojih je 211 bio pozitivan, što je prosjek od 20,5 posto. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, istaknuo je Jeleč.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić izvijestila je da je zagrebački Stožer civilne zaštite donio prijedlog novih mjera, a one će biti objavljene tijekom dana. Jednoglasno su usvojene mjere koje se odnose na organizaciju rada zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

Učenici osnovnih škola i završnih razreda gimnazije idu u školu

Tako od  će se od 1. do 5. veljače za sve učenike osnovnih škola i završnih razreda gimnazija, strukovnih te medicinskih škola nastava organizirati po modelu “A”, dok će se za ostale razrede srednjih škola nastava organizirati po modelu “C”, odnosno na daljinu.

U glazbenim školama održavat će se po modelu “A” samo individualna nastava instrumenta za učenike osnovnih škola te maturante.

Od 8. do 12. veljače za sve učenike redovnih umjetničkih osnovnih i srednjih škola nastava će se organizirati prema modelu “A”.

“Te mjere se odnose na rad odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba. Opće mjere koje smo do sada imali, ponovno su produžene, a došlo je do izmjene u sustavu mjera socijalne skrbi na području Grada Zagreba i predložene su Nacionalnom stožeru”, istaknula je Majić, dodavši da se radi o blažem popuštanju tih mjera.

Od ponedjeljka novi režim u domovima za starije

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić najavila je da od ponedjeljka počinje drugačiji režim u domovima za starije Grada Zagreba.

“Skoro 80 posto naših starijih sugrađana iskazalo je interes i skoro svi su primili cjepivo, oko 2000 ih je primilo i drugo cjepivo. Od ponedjeljka su naši korisnici, koji su se cijepili i koji su primili drugo cjepivo od kojeg je prošlo 14 dana, u mogućnosti izaći iz domova”, dodala je.

>>>22 nova slučaja u zagrebačkim domovima za starije: COVID-19 | 8. siječanj

Također, svaki pružatelj usluge, odnosno domovi za starije organiziraju posjete unutar samih ustanova poštivajući sve mjere. Preporuka je, ako to vremenske prilike dozvoljavaju, da se posjete još uvijek odvijaju izvan kruga samog doma.

Vezano za statistiku rada vanjskih stručnjaka na financijskoj procjeni šteta od potresa, do sada je odrađeno 6700 terenskih očevida na području potresom pogođenih gradskih četvrti. Verificirano je 6450 zapisnika, u satima to iznosi 23.730 sati, a financijski iznos je 3.559.500 kuna.

Sutra, ovisno o vremenskim uvjetima, mogu se očekivati prometne gužve na području Ulice Petra Berislavića i Baruna Trenka zbog pregleda objekata.