PreporučenoTech

Američke zdravstvene vlasti istražuju nove smrti, nuspojave nakon druge doze cjepiva

Mrtvozornik Okruga Orange, Kalifornija, istražuje smrt zdravstvenog radnika iz Santa Ane koji je preminuo nakon primanja druge doze Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa.

Prema iscrpnom izvješću OC Registera, 60-godišnji radiološki tehničar Tim Zook je nakon cijepljenja 5. siječnja osjetio mučninu u želucu i poteškoće s disanjem, zbog čega je otišao u bolnicu.

Njegov je krvni tlak pao ubrzo nakon hospitalizacije, pa je prebačen u drugu, specijaliziranu zdravstvenu ustanovu.

>>>Zabilježeno 139 nuspojava cjepiva protiv covida-19, dva neželjena događaja | HALMED

“U petak sam dobila poziv, ‘Njegovi bubrezi otkazuju. On mora na dijalizu. Ako to ne učinimo, mogao bi umrijeti – no, dijaliza bi također mogla izazvati srčani ili moždani udar jer je njegov krvni tlak tako nizak,'” rekla je supruga preminulog, Rochelle Zook, za OC Register.

Prema njezinim riječima, Zook je do 4 sata ujutro u subotu 9. siječnja dvaput reanimiran. Liječnici su ga u život vratili i treći put istog poslijepodneva. “Rekli su mi da će četvrto oživljavanje izazvati oštećenje mozga i ostaviti ga u vegetativnom stanje,” izjavila je Rochelle čiji je suprug preminuo kasnije u danu.

Pitanja bez osude    

“Mi ne krivimo niti jednu farmaceutsku kompaniju. Moj suprug je volio svoj posao. On je u bolnicama radio 36 ½ godina. On je vjerovao u cjepiva. Sigurna sam da bi on to cjepivo uzeo ponovno, on je želio i da ga javnost primi,” nastavila je pripovjediti.

“Ali kad netko dobije simptome 2 ½  sata nakon cjepiva, to je reakcija. Što se drugo moglo dogoditi? Željeli bismo da javnost sazna što se dogodilo s Timom, tako da njegova smrt ne bude uzaludna. Teške reakcije su rijetke. COVID je u stvarnosti mnogo smrtonosnija sila od potencijalnih reakcija na cjepiva,” rekla je.

>>>‘Iznenadna smrt’ 41-godišnje zdravstvene radnice 48 sati nakon primanja Pfizer cjepiva

Stoga je moja poruka “budi siguran, uzmi cjepivo – ali službenici moraju napraviti više istraživanja. Mi moramo znati uzrok. Cjepiva moraju biti sigurna u najvećoj mogućoj mjeri. Svaki je život značajan.”

Sve učestaliji rijetki slučajevi

Smrt zdravstvenog djelatnika u Santa Ani stiže nakon sličnih izvješća o, reklo bi se učestalim rijetkim slučajevima iz drugih dijelova SAD-a. Primjerice, 3. je siječnja nedugo nakon primanja cjepiva preminuo Gregory Michael, 56-godišnji opstetričar i ginekolog u Miami Beachu. OC Register navodi da je iskusio raritetni imunološki poremećaj (Idiopatska trombocitopenična purpura, ITP) nepoznatog uzroka koji karakterizira smanjen broj trombocita. Njegova je smrt također predmet istrage.

>>>‘Nitko ne želi biti zamorac’: otpor cijepljenju u SAD-u stiže iz neočekivanog tabora

U Okrugu Placer, Kalifornija, vlasti istražuju još jednu smrt zabilježenu neposredno nakon cijepljenja. Preminula osoba nije identificirana, no mediji navode da je riječ o 56-godišnjem pomoćniku u jednoj od ustanova za brigu o starijima i nemoćnima.

Američki sustav izvještavanja o neželjenim događajima povezanima s cijepljenjem – “pasivni sustav nadzora” koji uključuje i neprovjerene izvještaje – do sad je u 2021. godini zabilježio više od 130 smrtnih slučajeva zabilježenih nakon administracije cjepiva.

Prema spomenutom sustavu, u Americi je zaključno s 26. siječnjem protiv koronavirusa cijepljeno 23.5 milijuna ljudi, uz ukupno 1,330 ozbiljnih slučajeva nuspojava.

Iako su navedeni podaci ohrabrujući, iz recentnih medijskih izvješća je uočljivo da su vijesti o neželjenim reakcijama učestalije od početka siječnja, odnosno u razdoblju u kojem je započela administracija druge doze cjepiva.

Bolovanje nakon druge doze

Primjerice, CBC News je u četvrtak javio o porastu zahtjeva za bolovanje među kanadskim zdravstvenim djelatnicima nakon primanja druge doze cjepiva.

O trendu je izvijestio sindikat medicinskih sestara ne navodeći konkretne brojke. “Čini se da druga doza rezultira porastom poziva za bolovanje u 24 sata nakon imunizacije,” rekli su iz P.E.I.-a.

>>>Cijepljeni medicinski tehničar dobio COVID-19, stručnjaci kažu da doze Pfizera ‘trebaju vremena’

Kanadski stručnjaci kažu da je trend u skladu s rezultatima kliničkih ispitivanja, te da nuspojave zahvaćaju “manjinu ljudi”.

“Ovo je također otkriveno u ispitivanjima prije odobrenja cjepiva – mlađi ljudi, s manje od 53 godine, imali su češće nuspojave, osobite nakon druge doze,” rekla je za CBS News liječnica Heather Morrison.

Nuspojave su pritom slične tipičnim simptomima bolesti COVID-19, uključujući glavobolju, bol u mišićima, groznicu, umor, gubitak daha ili dijareju.