Politika

Zarif poziva na ‘razboritost’, Britanija razmatra sankcije

Iranski top diplomat u nedjelju je na Twitteru napisao da samo “razboritost i promisao” mogu ublažiti napetosti između njegove zemlje i Britanije nakon zaplijene tankera s naftom pod britanskom zastavom.

“Nakon neuspjeha da @realDonaldTrump uvuče u Rat stoljeća, i u strahu da će se urušiti njegov #B_Team, @AmbJohnBolton okreće svoj otrov prema UK s nadom da će je uvući u močvaru,” napisao je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. “Samo razboritost i promisao mogu osujetiti takve spletke.”

Britanija je iransko presretanje tankera Stena Impero u petak nazvala “neprijateljskim činom”. Teheran je javno najavio odmazdu za britansku zapljenu iranskog supertankera Grace 1 nedaleko Gibraltara zbog navodnog kršenja europskih sankcija Siriji.

Britanija razmatra sankcije

Iranski veleposlanik u Britaniji u nedjelju je upozorio protiv eskalacije napetosti nakon što su britanski dužnosnici sugerirali da bi na zapljenu mogli odgovoriti novim sankcijama.

>>>‘Ovako javna i agresivna’: prva europska zapljena iranskog supertankera

Britanija mora obuzdati “one domicilne političke snage koje žele eskalirati postojeće napetosti između Irana i UK daleko izvan pitanja brodova,” napisao je Hamid Baeidinejad na Twitteru. “To je prilično opasno i nerazborito u ovo osjetljivo vrijeme za regiju.”