Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Ovako javna i agresivna’: prva europska zapljena iranskog supertankera

Britanski Kraljevski marinci u četvrtak su zaplijenili kolosalni naftni tanker u svom prekomorskom teritoriju Gibraltaru zbog kršenja europskih sankcija o isporuci nafte Siriji. Kontrola nad supertankerom Grace 1 (engl. milost) je preuzeta na jugu Španjolske nakon što je on oplovio oko Afrike u dužoj ruti od Bliskog istoka prema ušću Sredozemlja.

Iranski dužnosnici su reagirali bez ustezanja uklanjajući svaku sumnju o porijeklu broda koji je plovio pod panamskom zastavom i bio upisan u vlasništvo singapurske tvrtke.

>>>Iran proglasio Središnje zapovjedništvo SAD-a terorističkom organizacijom

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo britanskog veleposlanika na razgovor i izrazilo “izrazito snažan prigovor na nezakonitu i neprihvatljivu zapljenu” broda.

Grace 1 ima kapacitet za prijevoz 300,000 tona nafte.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je britanski potez pozdravio kao “izvrsnu vijest.” “Amerika i naši saveznici nastavljaju sprječavati režime u Teheranu i Damasku da profitiraju od ove nezakonite trgovine,” napisao je na Twitteru.

Podaci o isporuci koje je pregledao Reuters sugeriraju da je tanker nosio iransku naftu ukrcanu na obali Irana iako dokumenti navode da je porijeklo sirovine u susjednom Iraku.

Europa od 2011. godine brani isporuke nafte u Siriju ali nikad nije zaplijenila tanker na moru. Za razliku od SAD-a, EU nema široke sankcije protiv Irana i pokušava spasiti svoje interese u Islamskoj republici.

“Ovo je prvi put da je EU učinio nešto ovako javno i ovako agresivno. Ja mislim da je to na neki način koordinirano sa SAD-om budući da su upleten snage članice NATO-a,” komentirao je Matthew Oresman, partner u odvjetničkoj firmi Pillsbury Winthrop Shaw Pittman posvećenoj savjetovanju sankcioniranih.

“Ovo je izgledno zamišljeno kao signal Siriji i Iranu, kao i SAD-u, da Europa provođenje svojih sankcija uzima ozbiljno i može odgovoriti na iransko manevriranje povezano s tekućim nuklearnim pregovorima.”

Vlada Gibraltara navodi da je imala “osnovanu sumnju za vjerovanje da Grace 1 nosi sirovu naftu za rafineriju Banijas u Siriji.”

>>>Mentalna retardacija i obliteracija u verbalnom prepucavanju Trumpa i Irana

“Ta rafinerija je vlasništvo entiteta podložnog sankcijama Europske unije protiv Sirije”, izjavio je glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo. “Uz moju privolu, naša luka i agencije za provedbu zakona su zatražile pomoć Kraljevskih marinaca u provođenje ove operacije.”

SAD je u travnju uveo totalnu zabranu uvoza iranske nafte na globalnoj razini.