PreporučenoTech

Znanstvenici iskoristili uho skakavca za slanje signala i kontrolu robota | VIDEO

Foto: Tel Aviv University

Interdisciplinarani istraživači sa Sveučilišta Tel Aviv (TAU) u Izraelu uspješno su spojili uho mrtvog skakavca s robotom i potom prvo iskoristili za slanje signala potonjem.

“Naš je zadatak bio zamjena robotova elektroničkog mikrofona s uhom mrtvog insekta, korištenje sposobnosti uha da otkrije električne signale iz okoliša – u ovom slučaja vibracija koje se šire zrakom – i korištenje posebnog čipa za pretvaranje tog (biološkog) inputa u robotsko,” rekao je rukovoditelj projekta, liječnik Ben Maoz.

>>>Groovie čagica robota Boston Dynamicsa – Do you love me? Now that I can dance? | VIDEO

Istraživači su uspješno izolirali i zadržali funkcionalnost uha prilikom spajanja te otkrili kako iskoristiti biološko-robotsku sponu za izdavanje jednostavnih naredbi. Konkretno, robot se na jedan ili dva pljeska rukama kretao naprijed ili natrag.

“Nebo je granica”

Maoz za The Times of Israel ističe da je riječ o prekretnici i prvoj integraciji osjetilnog organa s elektroničkim uređajima.

“Odlučili smo upotrijebiti uho da pokažemo što možemo, ali velika je stvar općenito načelo da za robotske platforme možemo koristiti senzorne sustave životinja,” rekao je. “Pokazujemo da je moguće uzeti osjetilnu snagu životinjskog carstva, koja je puno veća od bilo kojeg ljudskog izuma, i integrirati je u našu tehnologiju.”

>>>Spooky kvar robotice za obuku stomatologa | GIF

“Dokaz koncepta”, kažu istraživači, otvara neslućene mogućnosti u korištenju osjetilnih organa životinja – nosova, ušiju i dodirnih receptora – za prikupljanje informacija iz okoliša i njihov prijenos u mašine.

Foto: Tel Aviv University

Članovi tima procjenjuju da su insekti osobito pogodni za eksperimentiranje jer ih ima u beskrajnim količinama a korištenje njihovih dijelova ne izaziva snažne etičke prigovore.

>>>Mehatronika napreduje, umjetne ribe za prikupljanje podataka o Jadranu na korak do zbilje | BtS

“Insekti su nevjerojatni, ako malo razmislite. Super su mali i energetski učinkoviti, a imaju izvanredne sposobnosti detekcije i osjeta,” rekao je Maoz čije je gledište da kibernetički organizmi imaju neograničeni potencijal.

“Nebo je granica,” veli.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Sensors.