Politika

Zovko: Stari most u Mostaru je simbol pomirenja

Stari most u Mostaru je simbol pomirenja, a ne razdvajanja, rekla je hrvatska eurozastupnica (HDZ/EPP) Željana Zovko na konferenciji u Europskom parlamentu o povijesnom značenju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, priopćio je njezin ured.

Događaj se odvio uoči 20. obljetnice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru. “Sam čin obnove tog spomenika, koji je bio spomenik kulture, ali nije bio spomenik svjetske baštine, sam čin rekonstrukcije i pothvat koji je UNESCO poduzeo da ustvari njegova obnova bude urađena uz sudjelovanje sve tri vjerske zajednice i sva tri naroda simbol je pomirenja, a ne simbol razdvajanja koji su neki htjeli označiti kao konflikt između civilizacija”, rekla je Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a.

Zovko je izrazila zadovoljstvo što je sudjelovala u projektu upisa Staroga mosta kao veleposlanica pri UNESCO-u, ističući da je obnova pomogla pomirenju u Mostaru i u BiH te je pridonijelo da se prizna jedinstvena vrijednost Starog mosta, što je ključno s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina strateško mjesto za mir i sigurnost EU-a i njezinih granica, navodi se u priopćenju.

Na konferenciji, u organizaciji eurozastupnice, sudjelovali su talijanski brigadni general Giuseppe Morabito koji je u vrijeme svečanosti otvaranja Staroga mosta bio šef osiguranja mirovnih snaga SFOR-a, kao i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu pri ministarstvu kulture RH Radoslav Buzančić.