PolitikaPreporučeno

Picula, Zovko i Borzan među 100 najutjecajnih eurozastupnika | EU Matrix

Među 100 najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu je, po analizi EU Matrixa objavljenoj u srijedu, i troje hrvatskih; Tonino Picula, Željana Zovko i Biljana Borzan.

Neovisna istraživačka platforma EU Matrix sa sjedištem u Bruxellesu svake godine objavljuje svoj “Index utjecaja” kojim mjeri utjecaj koji su zastupnici Europskog parlamenta ostvarili na zakonodavstvo Europske unije od početka tekućeg mandata.

>>>U EP-u najutjecajniji Nijemci, od hrvatskih zastupnika Zovko i Picula | EU Matrix | 2022.

Istraživanje mjeri utjecaj zastupnika po njihovim formalnim i neformalnim rukovodećima položajima, zakonodavnom radu, političkoj mreži utjecaja, članstvu u odborima te obrascima glasovanja.

SDP-ovi europarlamentarci Tonino Picula i Biljana Borzan se na listi EU Matrixa nalaze na 69. i 96. mjestu a HDZ-ova Željana Zovko na 79. među 705 zastupnika u Europskom parlamentu.

Čast i zadovoljstvo

Picula je koordinator za vanjsku politiku grupacije Socijalista i demokrata, stalni izvjestitelj EP-a za odnose EU-a sa SAD-om i Crnom Gorom, Predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u EU-u te se, po obrazloženju EU Matrixa, na listi našao zahvaljujući radu na području vanjske i kohezijske politike EU-a.

>>>Piculi novi mandat koordinatora za vanjsku politiku S&D-a: ‘izazovi su hladnoratovski’

“Vanjska politika Europske unije ključno će oblikovati živote svih njezinih građana, jer ona danas obuhvaća teme sigurnosti i obrane, ali i globalne energetske tranzicije, koja je presudna za sigurnost, zdravlje i održivost, kako cijele Unije, tako i Hrvatske u njoj. Drago mi je da je moj rad prepoznat, kako od strane građana, tako i od nezavisnih think-tankova”, ističe Picula.

Željana Zovko; Foto: Brigitte Hase/EP

Zovko je, među ostalim, potpredsjednica zastupničke skupine Europske pučke stranke (EPP) i Odbora za vanjske poslove EP-a te je posebno aktivna u području vanjske i kulturne politike. “Čast mi je i zadovoljstvo što sam po drugi pit uključena u ovu listu i što se prepoznaju moj trud i trud moje grupacije u ključnim vanjskopolitičkim temama kojima se bavim, kao i na području zaštite novinara i audio-vizualnog sektora”, rekla je Zovko za Hinu.

>>>Željana Zovko izvjestiteljica pučana za potporu i preobrazbu europskih medija

Borzan, potpredsjednica kluba socijaldemokrata (S&D) i voditeljica skupine SDP-ovih eurozastupnika, izdvaja se po radu u području unutarnjeg tržišta EU-a i poljoprivredno-prehrambenog sektora, navodi EU Matrix. “Radim posao za koji sam izabrana, a to je da EU radi za ljude. Najbitnije mi je što o tome misle moji poslodavci, građani RH, ali svakako mi je drago što se trud i rezultati prepoznaju i na europskoj razini”, kaže Borzan.

Biljana Borzan; Foto: Genevieve Engel/EP
Najutjecajniji pučani i socijaldemokrati

Među desetero najutjecajnijih očekivano su čelnici zastupničkih klubova, parlamenta i vodeći zastupnici parlamentarnih odbora te listu predvodi Manfred Weber, čelnik pučana (EPP) a slijedi ga predsjednica parlamenta Maltežanka Roberta Metsola, također iz EPP-a.

Manfred Weber; Foto: Eric Vidal/EP

Na trećem mjestu je predsjednica socijaldemokrata (S&D) Iratxe García Pérez. Slijede potpredsjednica parlamenta Finkinja Heidi Hautala iz Zelenih, španjolski socijalist Juan Fernando López Aguilar, Čehinja iz kluba liberala Renew Dita Charanzová, belgijski konzervativac (ECR) Johan van Overtveldt, austrijski pučanin Othmar Karas, njemački socijalist Bernd Lange te Nizozemac Bas Eickhout iz kluba Zelenih.

Najutjecajniji Nijemci i Španjolci

Kao najutjecajnije nacionalne skupine EU Matrix izdvaja Nijemce i Španjolce a primjećuje da Italija i Mađarska ne uspijevaju ostvariti utjecaj srazmjeran broju njihovih zastupnika jer su oni uglavnom izvan klubova ili u politički ekstremnijim klubovima poput Identiteta i demokracije, koji bivaju izolirani pri donošenju najvažnijih odluka.

Suprotan je primjer Malte i Luksemburga koje, unatoč tome što raspolažu s ukupno samo 12 zastupnika, ostvaruju snažan utjecaj.

>>>Nitko ne zna na što zastupnici EP-a troše mjesečni doplatak od 4.778 eura

Hrvatska se među vodećim po utjecaju izdvaja u sektoru zdravstva posebice zahvaljujući, navodi EU Matrix, radu Biljane Borzan i HDZ-ovog eurozastupnika Tomislav Sokola, koordinatora EPP-a za zdravstvene politike.

Skretanje udesno

Europski pučani (EPP) imaju najviše zastupnika, 176 od 705 zastupnika Europskog parlamenta, te su i najutjecajniji zastupničku klub a slijede ih socijaldemokrati koji imaju 144 europarlamentarca. Klub liberala Renew je najučinkovitiji u ostvarivanju utjecaja s obzirom na broj zastupnika, primjećuje EU Matrix.

>>>Åkesson o članstvu u Uniji: drugi odlučuju koje drvo smijete posjeći na svojoj imovini

Istraživačka platforma, među ostalim, predviđa i da će se u Europski parlament nakon izbora 2024. godine vratiti tek 42 posto sadašnjih zastupnika i da će se povećati broj desnih zastupnika.

EU Matrix napominje da njihova lista ne sugerira da su neki zastupnici “bolji” od drugih, već ukazuju na one zastupnike koji su se našli u položaju da utječu na politiku EU-a.

Pratite nas na Google vijestima