Biznis i ekonomijaPreporučeno

1738 povreda zakona o uvođenju eura | DIRH

Državni inspektorat RH (DIRH) izvijestio je u utorak da su dosad utvrdili 1.738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena, te 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

>>>Zbogom kuno

Iz DIRH-a su, naime, izvijestili da su od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena, koje je započelo 5. rujna 2022., tržišna, turistička i inspekcija rada obavile 8.028 nadzora s ciljem zaštite potrošača i radnika te pravilnog informiranja potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima.

“Od ukupnog broja obavljenih nadzora, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6.943 inspekcijskih nadzora”, navode iz DIRH-a.

>>>Karta bankomata na kojima možete podići eure | HUB

Napominju kako je nadzirano je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje,  je li je poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način, kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

>>>Nebajkovite crtice o euru, egzodusu iz Latvije

Turistički i tržišni inspektori pritom su utvrdili ukupno 1.738 povreda odredbi Zakona, istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Najveći broj povreda, kako su naveli, odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, kao i na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

>>>Instalirajte besplatni EuroHR – app za preračunavanje kuna u eure

Inspektori rada u istom razdoblju su nadzirali obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Obavljeno je, kako navode, 1.085 nadzora, a u šest inspekcijskih nadzora je utvrđeno kršenje odredbi Zakona.

“Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju, a imaju za cilj doprinijeti procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”, poručili su iz DIRH-a.

51 slučaj prodaje po cijenama iznad najviše dopuštene

Odvojeno, Tržišna inspekcija utvrdila je 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene majloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

Iz DIRH-a pritom podsjećaju da je Odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda stupila na snagu 10. rujna 2022., a njome se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području Hrvatske.

>>>Najveći profiteri, početni paket, logistika… i druge korisne informacije o usvajanju eura

Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere, pojašnjavaju iz DIRH-a.

>>>Informacije o učinku usvajanja eura na cijenu zaduživanja, otplatu kredita

Napominju kako je od stupanja na snagu navedene odluke obavljeno 965 inspekcijskih nadzora. U 929 nadzoru nisu utvrđene povrede navedene Odluke dok je u preostalih 36 obavljenih nadzora ukupno utvrđeno 51 povreda, odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom.

Kako su objavili iz DIRH-a na internetskim stranicama, jedna povreda se odnosi na jestivo suncokretovo ulje, 29 povreda na UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, tri povrede na bijeli kristalni šećer, devet povreda na brašno tip T-550 glatko, sedam povreda na brašno tip T-400 oštro, jedna povreda na svinjski vrat s kostima te jedna povreda na svježe cijelo pile po kilogramu.

>>>Šest aktivista najavilo motrenje ‘poštenog’ uvođenja eura

“Zbog utvrđenih povreda trgovcima je zabranjena nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača”, istaknuli su iz DIRH-a.

Do sada je, kako su naveli, ukupno izdano 30 prekršajnih naloga te je podneseno pet optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori su još u tijeku.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. WOOOOOPPPP ,…. top post ,.. gona save it!

  2. Thanks for finally writing about

Comments are closed.