Biznis i ekonomija

180 milijuna kuna prihoda i ‘više nego zadovoljavajući rezultati’ u 2020. | ACI

Najveća hrvatska nautička tvrtka Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) u poslovnoj 2020. godini ostvarila je 179,7 milijuna HRK poslovnih prihoda, pokazuje objavljeno nerevidirano izvješće o rezultatima poslovanja. U navedenom poslovnom razdoblju EBITDA tvrtke ACI iznosila je 70,7 milijuna HRK. Unatoč otežanim uvjetima poslovanja, ACI je ostvario pozitivan neto financijski rezultat u iznosu od 194 tisuće HRK.

Rezultati ACI-jeva poslovanja u poslovnoj 2020. su više nego zadovoljavajući, s obzirom da je ta godina bila izazovna za sve poslovne subjekte u Hrvatskoj, a posebice za one u turističkom sektoru. Zanimljiv je i podatak da je usluga godišnjeg veza zadržana gotovo na razini prošle godine, što je s obzirom na okolnosti i utjecaj pandemije na nautičku sezonu, sjajan poslovni uspjeh.

>>>ACI Sail i Nautor Swan predstavili ‘projekt koji će obilježiti budućnost jedrenja na Jadranu’

“Možemo reći da smo više nego zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima, s obzirom na okolnosti u kojima su se našli gospodarstvo i turizam u protekloj godini. Smatramo kako su ostvareni rezultati u prvom redu posljedica očuvanja partnerskih odnosa s ključnim poslovnim partnerima, zatim smanjenja rashodovne strane, a sve to uz zadržavanje svih materijalnih prava zaposlenika ACI-ja. Vjerujemo kako su naši zaposlenici te poslovni partneri ključna snaga tvrtke, koju ćemo nastojati zaštititi i u narednom razdoblju,” poručio je predsjednik Uprave društva ACI d.d. Kristijan Pavić.

Dugoročna budućnost društva

Iz ACI-ja poručuju da su u prethodnom razdoblju uspješno završene ranije preuzete obveze i pokrenute investicije, u što je uloženo ukupno 47,5 milijuna HRK. Također, napominju da su u ovom trenutku fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i promišljanja o poslovnim prilikama u okruženju. “Smatramo nužnim osigurati preduvjete za dugoročnu budućnost Društva, koja je sada limitirana koncesijskim ugovorima od kojih većina ističe 2030. godine,” navodi predsjednik Uprave Kristijan Pavić.

>>>Ukupan prihod marina po vezu u 2020. pao za 16 posto | HGK

U protekloj godini ACI je očuvao radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava zaposlenika. Uz to, tvrtka je pomogla 200-tinjak poslovnih partnera te im tako omogućila kontinuitet poslovanja. Osim toga, ACI je i tijekom 2020. godine nastavio s praksom društveno odgovornog poslovanja podržavajući rad udruga i drugih organizacija civilnog društva, koje su vezane za zaštitu okoliša, djecu i mlade, humanitarnu djelatnost, znanost i sport, donacijama u iznosu od 2,3 milijuna HRK. Na kraju nautičke sezone ACI marinama Cres, Dubrovnik, Žut, Opatija i Šimuni pristigle su nagrade i priznanja Nautičke patrole.

>>>Jedinstvena ljepotica Khalilah uočena u dubrovačkom akvatoriju: VIDEO

Podsjetimo, ACI je nositelj nautičkog turizma u Hrvatskoj koji generira čak 1,5 milijardu EUR prihoda ukupnog turističkog sektora. Tvrtka upravlja s 22 marine diljem Jadrana i preko 5.800 vezova te je odličan primjer razvoja turističke ponude i nautičkih sadržaja u Lijepoj našoj. Tijekom 2021. tvrtka planira kapitalna ulaganja u iznosu 88 milijuna HRK.

ACI/MPR