PolitikaPreporučeno

1804 testa, 92 infekcije: COVID-19/15. srpanj/detalji

 U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1204, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Iz platforme broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3953”,  rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević  na konferenciji za medije.

Aktivnih slučajeva je 1204, a ukupno oporavljenih je 2639.

Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru.

Nema preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. U samoizolaciji se nalazi 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je današnji broj novozaraženih veći, ali da nema novih žarišta, već je riječ o poznatim situacijama i jednoj obitelji u Karlovačkoj županiji. 

U Istri dva novozaražena koronavirusom, kontakti ranije pozitivnih

U Istri su utvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o osobama koje su bliski kontakt već pozitivnih osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 201 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Riječ je o osobama koje su bliski kontakt već pozitivnih osoba”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Još jednom pozvao je hrvatske građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

“To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt”, poručio je načelnik istarskog Stožera CZ Kozlevac zahvalivši se svima što se pridržavaju tih mjera i preporuka.

Osam novih slučajeva u Požeško-slavonskoj županiji

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u srijedu je potvrdio osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, koji su kontakti ranije oboljelih.

Novi slučajevi dio su skupine od ukupno 90 testiranih osoba.

Na upit Hine načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović potvrdio je da su novozaraženi  vezani uz već od ranije poznate slučajeve pozitivne na koronavirus.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su 83 aktivna slučaja zaraze, pet osoba je na liječenju u bolnici, a 78 je u kućnoj izolaciji.

U Požeško-slavonskoj županiji od početka pandemije napravljeno je 2.817 testova na koronavirus. Više od 300 osoba trenutno je u samoizolaciji.

U Zadarskoj županiji jedan novozaraženi, kontakt ranije oboljelog

Na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o kontaktu prije oboljele osobe, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šest pacijenata, a jučer su testirana 142 uzorka.

Na području Zadarske županije trenutačno su 52 osobe zaražene koronavirusom, najviše u Zadru – 38, Bibinjama šest, Pagu dvije te po jedna osoba u Biogradu, Ninu, Pakoštanima, Privlaci, Sukošanu i Svetom Filipu i Jakovu.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

Aktivni nadzor provodi se nad 409 stanovnika, a istekao je za 4337 osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji devet Covid pozitivnih

Na području Splitsko-dalmatinske županije devet je novooboljelih od Covida-19, od čega šestero iz Splita, a svi su kontakti ranije oboljelih, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 237 obrađenih testova danas je devet novooboljelih, od čega je šest osoba iz Splita, te po jedna iz Solina, Trogira i Vrgorca.

“Svi novooboljeli kontakti su prethodno oboljelih osoba. Uz devet novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije, pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba s područja grada Zagreba koja je testirana u Splitu. Tri pozitivne osobe se nalaze na bolničkom liječenju, a 683 osobe u samoizolaciji”, naveli su iz županijskog Stožera CZ.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 10 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji deset je novopozitivnih na koronavirus, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima četiri su osobe iz Starih Mikanovaca, tri iz Vinkovaca, dvije iz Tovarnika i jedna iz Vukovara.

Trenutno su u županiji tri osobe hospitalizirane zbog Covida-19.

Iz Stožera navode kako se u samoizolaciji nalaze 462 osobe, od kojih je 38 zdravstvenih djelatnika među kojima je 10 liječnika. U protekla 24 sata testirane su 103 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3586 osoba.

Od početka epidemije koronavirusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 137 osoba, među kojima pet zdravstvenih djelatnika (jedan liječnik i četiri medicinske sestre). Ukupno su do sada izliječene 52 osobe.

U Osječko-baranjskoj županiji šest novoboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata šest je novoboljelih od koronavirusa, pa je trenutno u Županiji na ovaj virus pozitivno 209 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Županijski Zavod za javno zdravstvo i osječki Klinički bolnički centar (KBC) testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 228 uzoraka. Šest je bilo pozitivno na koronavirus, od kojih tri iz Osijeka, dva iz Našica i jedan s područja Belog Manastira, navode iz  Stožera.

U osječkom KBC-u i dalje je hospitalizirano 25 oboljelih, ali je za razliku od jučer, jedan pacijent manje na respiratoru, pa se na uređaju za potpomognuto disanje trenutno nalaze tri osobe.

Epidemiološka služba županijskog Zavoda za javno zdravstvo stavila je u samoizolaciju 16 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno u samoizloaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 438 osoba.

Prve oboljele osobe na području županije evidentirane su 14. ožujka,  a do danas su od Covida -19 ukupno oboljele 492 osobe.

Do sada je izliječeno 275 osoba, osam je umrlo,  a trenutno je 209 osoba aktivno na koronavirus, navode u županijskom Stožeru.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji prema dojavama građana i samoinicijativno, a od dvije dojave jedna se pokazala točnom i to u Tenji gdje se osoba kojoj je izrečena mjera samoizolacije nije nalazila na prijavljenoj adresi. Policija je samoinicijativno provjerila 90 osoba i nije utvrđeno ni jedno kršenje ove mjere, izvijestio je osječko-baranjski Stožer CZ.

U Virovitičko-podravskoj županiji četvero novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije četvero je novozaraženih od korona virusa, a jedna se osoba oporavila, rečeno u je srijedu na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

“U posljednja 24 sata testirano je 55 osoba, od čega je njih četvero bilo pozitivno na COVID-19, a za 15 osoba se još čekaju rezultati testiranja.

Novozaražene su četiri žene, od 19, 50, 51 i 82 godine. Tri osobe imaju blage simptome bolesti i one su kontakt već zaražene osobe, dok jedna žena asimptomatska“, rekao je član stožera i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Sveti Rok VPŽ, dr. Miroslav Venus.

Od početka pandemije Covida-19, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 1.678 uzoraka, 22 osobe su zaražene, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je umro.

U Zagrebačkoj županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Zagrebačkoj županiji evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, te su trenutno aktivna 64 slučaja, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Podaci su to Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas do 11 sati.

Ukupno je dosad evidentirano 210 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

Do sada je ukupno izliječeno 137 osoba, a devet ih je preminulo.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.

Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

U PGŽ novih pet slučajeva, u KBC Rijeka devet pacijenata

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je devet oboljelih pacijenata, izvijestili su u srijedu iz tog KBC-a.

Od novih pet zaraženih po dva su člana dviju obitelji, poznati kontakti iz Zagreba i PGŽ. Peta osoba je s uvezenim virusom iz Srbije, koja se nalazila u samoizolaciji, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović dodavši da je sada u toj županiji 40 aktivnih slučajeva koronavirusa,

Novi ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić izvijestio je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, ali ni jedan od njih nije na respiratoru.

“Mi brinemo o korona epidemiji jer želimo osigurati najbolju zdravstvenu zaštitu ne samo bolesnicima s koronavirusom nego nam je zadaća osigurati sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim bolesnicima”, rekao je Ružić.

Istaknuo je i da je danas otprilike jedna broj hospitaliziranih pacijenata u KBC Rijeka kao na isti dan prije godinu dana, ustvrdivši kako je to dokaz da KBC obavlja svoju djelatnost normalno i pruža sve usluge. Naveo je da je povećan broj testiranja na koronavirus unutar KBC-a, u suradnji s partnerima.

Posjeti još nisu dopušteni, ali je od jučer omogućena prisutnost oca na porodu, kazao je Ružić. Novorođenčad imaju normalan odnos s majkom, a s hospitaliziranom djeom može bit jedan roditelj 24 sata dnevno, istaknuo je. Spremni smo i za složenije scenarije razvoja pandemije, te je pripremljen respiracijski centar s 50 respiratora, kazao je ravnatelj KBC-a.

Predstojnica Klinke za infektivne bolesti ovoga KBC-a Biserka Trošelj Vukić rekla je da je prosječna dob hospitaliziranih s koronavirusom 60 godina. Sedmero ima upalu pluća, a troje je trajno vezano uz dodatni kisik, navela je. Jedan od pacijenta u bolnici je državljanin Sjeverne Makedonije, a ostali su hrvatski državljani.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić kazala je da su od danas sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite u PGŽ dobile nove naputke. Korisnicima se preporučuje više nego ikad da ne dolaze fizički u ordinacije, a također i onima s potrebom za konzilijarnom zdravstvenom zaštitom, rekla je.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić ovom prigodom je predstavio osnovne elemente svog pristupa ravnateljskom mandatu. To su, rekao je, odnos s i komunikacija s bolesnicima, s ciljem da što bolje razumiju svoju bolest te dijagnostičke i terapijske procedure. Nadalje, usmjerit ćemo se prema jačanju kadrova, internacionalizacijom, formiranjem savjetodavnog tijela mladih stručnjaka i obnavljanjem kadra. Treći stup su materijalni uvjeti, uz osiguranje financijske stabilnosti i praćenje gradnje nove bolnice, kazao je.

U Zagrebu 18 novooboljelih

U Zagrebu je 18 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su polovica kontakti ranije oboljelih, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu detektirano je 18 Covid pozitivnih bolesnika. Povećana je aktivnost na razini primarne zdravstvene zaštite te je kroz domove zdravlja (zbog sumnje na virus) prošlo 216 korisnika, broj samoizolacija je sedam, a broj upućenih na testiranje je 69. Također, na ‘drive in’ punktovima je uzeto 157 uzoraka, istaknuo  je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare gradskog stožera.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili 463 testiranja te da je 18 pozitivnih na koronavirus, tako da je sada u Zagrebu 385 aktivnih slučajeva.

No, istovremeno je jučer 18 više potencijalno izliječenih. U samoizolaciju je jučer stavljeno 96 osoba, tako da ih imamo 884 na području Grada Zagreba. Do danas smo obavili ukupno 22.250 testiranja, dodao je.

Za 18 novooboljelih osoba, Šostar je rekao da je za njih devet utvrđen kontakt s ranije evidentiranim pozitivnim sugrađanima, a za njih devet je nejasna epidemiološka anamneza.

Napominje kako često novopozitivni epidemiolozima kažu da im nije jasno kako su se zarazili jer nigdje nisu odlazili, a onda se vidi da su prije tjedan ili deset dana bili na krstitkama, pričestima i tako dalje – znači obiteljskim okupljanjima.

Šostar je izrazio zadovoljstvo što se Zagrepčani gotovo 100-posto pridržavaju propisane mjere nošenja maski za lice u javnom gradskom prijevozu.

Petero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Pet je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o mladiću i muškarcu srednje dobi iz Dubrovnika, muškarcu i ženi srednjih godina iz Župe dubrovačke te o mladiću iz Metkovića, ističu iz Županijskog stožera.

Za troje novozaraženih je utvrđena epidemiološka veza, a za dvoje je obrada u tijeku. Izliječena je jedna osoba iz Župe dubrovačke.  U dubrovačkoj bolnici je šestero zaraženih, a od početka pandemije analizirano je ukupno 4797 uzoraka.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji su 183 osobe.

Županijski stožer Civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U Karlovačkoj županiji 12 novooboljelih, po šest u Ogulinu i Generalskom Stolu

U Karlovačkoj županiji je 12 novozaraženih koronavirusom, po šest u Generalskom Stolu i Ogulinu, među kojima su jedna zdravstvena djelatnica ogulinske Opće bolnice te jedna zaposlenica oveće tvrtke u Generalskom Stolu pa epidemiolozi obrađuju mnoge njezine kontakte.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Karlovcu načelnik Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije Josip Ribar rekao je da je “stanje, unatoč 12 novozaraženih, pod kontrolom” te vjeruje da će tako i ostati.

Ravnateljica Jelica Magdić rekla je da su od 49 oboljelih osoba samo dvije hospitalizirane, da nitko nije na respiratoru te da su svi ostali na kućnom liječenju pod skrbi svojih obiteljskih liječnika.

Za 12 novooboljelih slučajeva, za koje su nalazi stigli danas, Magdić je rekla da “epidemiolozi rade svoj posao i dat će svima naputke”, a građanima koje epidemiolozi budu propitivali poručila je da im odgovaraju “apsolutno bez ikakvog prikrivanja podataka” kako bi mogli utvrditi sve kontakte i zaustaviti zarazu.

Magdić je također rekla da je među šestero zaraženih u Ogulinu i jedna zdravstvena djelatnica, te kako je tu prije obavljena epidemiološka obrada i ne bi trebalo biti mnogo novih kontakata koji već nisu u samoizolaciji.

U Generalskom Stolu svih šestero oboljelih je iz iste obitelji, a jedna pacijentica je radila u ovećoj privatnoj tvrtki te je imala veći broj kontakata. To je ujedno obitelj zbog koje je u karlovačkoj Općoj bolnici 25 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji jer su pri dolasku u bolnicu zatajili svoj kontakt s identificiranim zaraženim članom obitelji.

Načelnik Ribar istaknuo je kako sve bolničke službe funkcioniraju, da je zbog izolacije 25 djelatnika došlo tek do određene reorganizacije rada, a svi njihovi nalazi su negativni.

Još se utvrđuje jesu li pacijenti iz Generalskog Stola znali da su zaraženi. “Ako se potvrdi da su znali i ako su svjesno to prešutjeli, mi ih možemo prijaviti kriminalističkoj policiji, jer su svojom nepažnjom ugrozili tuđe zdravlje i život”, rekao je Ribar.

Načelnik Stožera Civilne zaštite u Generalskom Stolu Damir Kolić poručio je da u njihovoj sredini, unatoč jednoj zaraženoj obitelji, nema razloga za paniku i da je sve pod kontrolom, “osim što će zbog jedne žene koja je na poslu bila u kontaktu s mnogima u svojoj firmi mnogo njih morati u samoizolaciju”.

Na konferenciji za novinare nije bio gradonačelnik Ogulina, koji je zbog zaraženosti koronavirusom u samoizolaciji i radi od kuće, no konferenciju je pratio online te je novonastalu situaciju komentirao za Hinu.

“Nije dobro, mislili smo da se širenje zaraze smiruje, a onda opet jučer i prekjučer po dvoje i danas šest novozaraženih. Čut ću se sa Županijskim stožerom, održat će se danas i sjednica ogulinskoga Gradskog stožera, pa ćemo vidjeti trebamo li još što poduzeti”, rekao je Domitrović.

Prema njegovim riječima, u Ogulinu već od 20 sati na ulici nema nikoga, jedan jedini noćni klub ne radi danima, ustanove su zatvorene za vanjske posjete, samo djelatnici rade i na ulazu im se mjeri temperatura, a na blagajnama gradskih poduzeća radi se pod maskama i to s jednim po jednim klijentom.

Međutim, Domitrović otvara pitanje je li to sve dovoljno ili su za zaustavljanje širenja zaraze potrebne nove restrikcije.

U Karlovačkoj županiji je 49 oboljelih, i to u Ogulinu 26, u Karlovcu 12, Slunju tri, Dugoj Resi dva i u Generalskom Stolu šest. Od početka pandemije dosad ukupno je oboljelo 80 osoba.

Varaždin: zaražena žena srednjih godina

Nakon pet dana Varaždinska županija ima jednu novozaraženu osobu, ženu srednjih godina s blažom kliničkom slikom, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Novozaražena žena je bliski kontakt prije zaražene osobe i posljednjih je dana bila u samoizolaciji.

U Varaždinskoj županiji trenutačno je pet aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Sve zaražene osobe su izolirane kod kuće i pod zdravstvenim su nadzorom infektologa. Trenutačno nema zaraženih osoba na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici.

Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije je 25 osoba. Od pojave koronavirusa u županiji su evidentirane 53 zaražene osobe i još 10 osoba statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta, dodaju iz Stožera.

Načelnik varaždinskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin istaknuo je da županijski Zavod za javno zdravstvo od 30. ožujka omogućuje da se brzo dođe do rezultata uzetih briseva te da su samo jučer testirane 83 osobe, a tijekom srpnja njih 954.

„Na svakih 159 testiranih imamo jednog zaraženog, to jest 0,6 posto u ukupnom broju. Općenito, u odnosu na većinu drugih županija imamo puno bolju epidemiološku situaciju“, istaknuo je Vugrin i dodao da je i dalje važna individualna odgovornost u poštovanju preporuka kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraze.

*Članak se osvježava s pristizanjem informacija