PolitikaPreporučeno

20 tisuća praznih stanova, studentski domovi, subvencije… | odrednice stambene politike Mosta

Kandidati Mosta na parlamentarnim izborima Marija Selak Raspudić i Zvonimir Troskot u petak su predstavili mjere stambene politike, među kojima su gradnja novih studentskih domova, subvencije za podstanare i zabrana prenamjene stana u apartman bez suglasnosti ostalih suvlasnika zgrade.

Rješavanje stambenog pitanja građanima je u ovom trenutku najvažnije pitanje, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare ispred studentskog doma Cvjetno naselje.

U Zagrebu nedostaje gotovo 50 posto smještenog studentskog kapaciteta Stoga je jedna od glavnih odrednica našeg programa da osiguramo dovoljno smještaja za studente izgradnjom novih studentskih domova. Time bi se omogućilo priuštivije stanovanje i ostalim građanima, rekla je.

U Zagrebu ima oko 7000 kreveta za studente, dok je smještaj u domovima, prema zadnjim prijavama, tražilo 10.500 studenata. Ništa bolja situacija nije ni u Osijeku i Rijeci, napomenula je Selak Raspudić. “Izračunali smo točno koliko kapaciteta fali, a koliko će se moći osigurati u narednom razdoblju, to će ovisiti o ishođenju dozvola, o situaciji na građevinskom tržištu, ali je bitno da se netko time počne baviti”, rekla je nositeljica Mostove liste u prvoj izbornoj jedinici.

Marija Selak Raspudić, nositeljica liste Mosta za I. izbornu jedinicu; Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

Potrebno je i smanjiti turistifikaciju stambenog fonda. Stanovi se sada prenamjenjuju u apartmane bez privole svih stanara zgrada, što treba promijeniti. “Tek kada postoji suglasnost stanara zgrade da dio stanova ide u turistički najam, onda se oko toga može dogovoriti”, kaže Selak Raspudić.

20 tisuća praznih stanova

Država ima oko 20 tisuća praznih stanova koje bi Most što prije prenamijenio i dao na korištenje mladim obiteljima, naglasio je nositelj liste u sedmoj izbornoj jedinici Zvonimir Troskot. Uz to, u programu Mosta su ukidanje poreza na promet nekretninama prilikom kupnje prvog doma te gradnja stanova u javnom vlasništvu.

“Takvi stanovi bi se trebali graditi po stopi PDV-a od 5 posto, a lokalne bi sredine, odnosno lokalne samouprave, trebale pronaći zemljište, osigurati ga i onda kroz javne natječaje pozvati firme koje bi mogle graditi javne stanove”, rekao je. Što se tiče cijene najma takvih stanova, ona bi bila za 25 posto umanjena u odnosu mjesečnu ratu stambenog kredita a cilj je poreznim olakšicama potaknuti dugoročno iznajmljivanje.

Marija Selak Raspudić i Zvonimir Troskot; Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

S druge strne, najmoprimci bi od strane države dobili subvenciju, čiji bi iznos varirao ovisno o nizu kriterija. “To vam najbolje vam pokazuje primjer grada Sinj. Gradonačelnik Miro Bulj ima takve određene subvencije u stanovima, pa nismo vidjeli da je došlo do nekih drastičnih povećanja cijena kap što se događa u Makarskoj ili u Splitu”, poručio je zastupnik Mosta.Povezane vijesti