PreporučenoTech

Moderna ponajbolja protiv delte, učinkovitost Pfizera revidirana na 42% | friške spoznaje

Donosimo vam pregled posljednjih znanstvenih istraživanja i spoznaja o koronavirusu SARS-CoV-2 te naporima da se pronađu cjepiva i terapije protiv bolesti COVID-19.

Moderna ponajbolja protiv delte

Dva friška izvješća objavljena na medRxivu ususret neovisnim znanstvenim recenzijama sugeriraju da je učinkovitost mRNK cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha u susretu s deltom značajno manja od konkurentskog mRNK cjepiva Moderne.

Jedno istraživanje, provedeno od početka godine do kraja srpnja na uzorku od 50,000 pacijenata u zdravstvenom sustavu klinike Mayo, utvrđuje da je učinkovitost Moderne protiv delte 76%, u poredbi s 86% protiv prijašnjih sojeva.

Učinkovitost Pfizera istovremeno je umanjenja sa 76% protiv prijašnjih varijanti na 42% protiv delte. Američki i pojedini drugi regulatori uvjetno/izvanredno odobrenje cjepiva uvjetuju učinkovitošću od najmanje 50%.

>>>Učinkovitost cjepiva Janssen (J&J) i AstraZenece protiv delta soja oko 33% | novo istraživanje

Istraživači podcrtavaju da mRNK cjepiva ostaju učinkovita u sprječavanju hospitalizacija te iznose očekivanja da će procijepljenim osobama, neovisno o proizvođaču, “uskoro zatrebati dodatna doza Moderne”.

Rezultati u skladu sa strategijom Izraela

Grabancijaš primjećuje da rezultati studije potvrđuju dokaze o padu učinkovitosti mRNK cjepiva koje je prvi ponudio visokoprocijepljeni i tehnološki moćan Izrael. Tamošnje su vlasti rekle da će u novoj rundi cijepljenja i docjepljivanja umjesto Pfizera koristiti Modernu (više).

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Snažniji imunološki odgovor na “varijante koje izazivaju zabrinutost” nakon cijepljenja Modernom sugerira i studija provedena u domu za starije u Ontariju. Voditeljica istraživanja Anne-Claude Gingras s Instituta Lunenfeld-Tanenbaum u Torontu rezimira da bi starije osobe mogle zatrebati snažnije doze cjepiva, docjepljivanje i druge mjere preventivne zaštite.

Zaraza cijepljenih izglednije s vremenom

Iz Izraela pak stižu prvi konkretni dokazi da zaštita cjepiva vene s vremenom. Izgledi za probojnu infekciju, odnosno zarazu procijepljenih, veći su ako je od imunizacije potrajalo pet ili više mjeseci.

>>>Znanstvenici najavljuju slabljenje zaštite cjepivom, mnogo godina docjepljivanja

Istraživači su proučili podatke o 34,000 procijepljenih odraslih osoba u Izraelu i utvrdili 1.8% probojnih zaraza. Neovisno o dobnim skupinama, vjerojatnost pozitivnog testa bila je veća kada je posljednja doza cjepiva primljena najmanje 146 dana prije proboja.

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

Među pacijentima starijim od 60 godina, šanse za pozitivan test bile su gotovo tri puta veće kad je od druge doze prošlo najmanje 146 dana.

Sutvorac istraživanja, dr. Eugene Merzon iz Leumit Health Services u Izraelu, ističe da su navedena opažanja izrazito svježa. “Vrlo je malo pacijenata zahtijevalo hospitalizaciju i još je prerano za procjenu ozbiljnosti ovih novih infekcija u smislu prijema u bolnicu, potrebe za mehaničkom ventilacijom ili smrtnosti,” rekao je. “Planiramo nastaviti s istraživanjem.”

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] je procijepljena velika većina populacije u međuvremenu je revidirana na za većinu regulatore nezadovoljavajućih 42% uz uočljivu korelaciju između pada imuniteta i vremena proteklog od […]

Comments are closed.