PreporučenoTech

Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

ABC News donosi zanimljiv uvid u jedan od događaja koji su utjecali na odluku zdravstvenih i drugih civilnih vlasti u Sjedinjenim Državama da ponovno preporuče nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima za sve osobe neovisno o statusu imunizacije.

>>>Cijepljeni mogu prenijeti virus, maske su nužne | CDC

Kako otkrivamo u realnom vremenu zarazniji ali ne nužno ozbiljniji delta soj koronavirusa pokazuje sklonost “bijegu” od aktualne linije cjepiva. Posljednja istraživanja ukazuju da je zaštita probijena a učinkovitost umanjena za adeno (Janssen i AstraZeneca) i mRNK cjepiva (Pfizer/BioNTech i Moderna), iako pritom i ovisno o izvoru svjedočimo tragikomično različitim procjenama.

>>>Dvije nove studije ponudile tragikomično različite navode o učinkovitosti Pfizerova cjepiva

Ilustracije radi, interno ispitivanje Pfizera tvrdi da je njegovo cjepivo razvijenu u suradnji s BioNTechom nakon administracije druge doze protiv delta soja učinkovito u 88% slučajeva, druge, neovisne studije sugeriraju značajno manju zaštitu, sve do niskih 33%. Da bi cjepivo u Americi dobilo dozvolu za izvanrednu/uvjetnu upotrebu nužna je učinkovitost od najmanje 50%.

Među novooboljelima 74% procijepljenih

U navedenom kontekstu ABC News javlja rezultate praćenja proboja koronavirusa među osobama koje su u neočekivano velikom broju zaražene 4. srpnja tijekom proslave američkog Dana državnosti u gradiću Provincetown, Massachusetts.

Tamošnje su vlasti neposredno nakon fešte rekle da su upoznate “sa šačicom zaraza” da bi nakon nekoliko dana broj novih slučajeva eskalirao u stotinama, i to velikom većinom među cijepljenim osobama.

Zaključno s četvrtkom vlasti su otkrile 882 povezane zaraze, od novooboljelih koji žive u Massachusettsu 74% je bilo procijepljeno. Službenici su potvrdili da je velika većina iskusila simptome, sedam je osoba hospitalizirano.

Proboj je prvi detektirao Izrael

O sličnom su trendu krajem lipnja izvijestile i zdravstvene vlasti u Izraelu gdje je procijepljenost visoka a praćenje mutacija koronavirusa izvrsno. Nacija je početkom srpnja javila o proboju delte u procijepljenih osoba u 55% novootkrivenih zaraza. (više)

>>>Učinkovitost cjepiva Janssen (J&J) i AstraZenece protiv delta soja oko 33% | novo istraživanje

“Ono što se promijenilo je virus,” rekao je o novim otkrićima lider odgovora na pandemiju u Sjedinjenim Državama, glavni medicinski savjetnik predsjednika Bidena i stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci.

“Kad se cijepljena osoba zarazi deltom – što se zove probojna infekcija – razina virusa u njihovom nazofarinksu (lokaciji u nosu s koje se tijekom testiranja ubiru obrisci) oko 1,000 je puta veća nego što je to bilo s alfa varijantom,” rekao je Fauci u srijedu u razgovoru za MSNBC.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachuset… 30/07/2021 […]

  2. […] Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachuset… 30/07/2021 […]

  3. […] Kako zajedno otkrivamo u realnom vremenu, delta soj je značajno umanjio učinkovitost adeno (J&J Janssen i AstraZeneca) i mRNK (Pfizer/BioNTech i Moderna) cjepiva. Stopa proboja kroz zaštitu u ovom je trenutku neodređena, brojni izvori u glavnoj struji tvrde da je ona malena, no anegdote i detalji s lokalnih razina sugeriraju drugo. […]

  4. […] >>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa […]

  5. […] >>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa […]

Comments are closed.