PreporučenoTech

Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’

Znanstvena zajednica budno prati opažanja o borbi protiv pandemije koronavirusa u Izraelu, jednoj od najprocjepljenijih nacija svijeta koja u posljednjim danima bilježi jednu od najviših stopa zaraza na svijetu. Izraelske organizacije za očuvanje zdravlja (HMO) prate demografiju, komorbiditet i sijaset drugih pokazatelja o mutacijama koronavirusa, učinkovitosti cjepiva, zarazama, bolesti COVID-19 i smrti. “Mi imamo bogate podatke na pojedinačnoj razini koji nam omogućuju da dokaze iz stvarnog svijeta pružamo u gotovo realnom vremenu,” kaže Ran Balicer, glavni službenik za inovacije u Clalit Health Services (CHS), najvećem izraelskom HMO-u, dok upozorava na “probojne” slučajeve zaraza procijepljenih.

Proboj zaštite, pad umjetno potaknutog imuniteta

U rezimeu trendova, Izraelci su početak ljeta dočekali opušteniji od mnogih i sa sveobuhvatnim popuštanjem epidemioloških mjera da bi krajem lipnja, po dolasku visokozaraznog delta soja, zabilježili zabrinjavajući broj zaraza među procijepljenim stanovništvom.

>>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Tamošnje su zdravstvene vlasti početkom srpnja javile da je udjel procijepljenih među novooboljelima 55%, učinkovitost cjepiva Pfizer s kojim je procijepljena velika većina populacije u međuvremenu je revidirana na za većinu regulatore nezadovoljavajućih 42% uz uočljivu korelaciju između pada imuniteta i vremena proteklog od procijepljenja.

>>>Cijepljeni mogu prenijeti virus, maske su nužne | CDC

Od kraja lipnja do danas dnevni broj zaraza u prosjeku se udvostručivao svakih 7-10 dana da bi u posljednjim danima dosegao najviše razine zabilježene od sredine veljače i još jednom izazvao bojazan od preopterećenosti bolničkog sustava. U aktualnom trenutku gotovo 60% ozbiljno bolesnih pacijenata dolazi iz procijepljene populacije.

“Cjepiva djeluju, ali nedovoljno dobro”

U osvrtu na posljednje podatke magazin Science piše kako je jasno da “probojni” slučajevi nisu raritetni kako to sugeriraju pojedini izvori. Zaključno s 15. kolovozom Izrael je u bolnicama imao 514 ozbiljno ili kritično oboljelih pacijenata od kojih je 59% bilo procijepljeno. Među njima 87% je bilo staro 60 ili više godina.

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

“Postoji toliko probojnih infekcija da one dominiraju, većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena,” kaže Uri Shalit, bioinformatičar s Izraelskog tehnološkog instituta (Technion) kojeg su vlasti konzultirale u borbi protiv COVID-19. “‘Jedna od velikih priča iz Izraela je: ‘Cjepiva djeluju, ali nedovoljno dobro.'”

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’ […]

  2. […] Izraelske su zdravstvene vlasti prve u svijetu izvijestile o sposobnosti delta soja koronavirusa da izbjegne zaštitu potaknutu cjepivom te posljedičnom, velikom broju probojnih infekcija. Situacija je eskalirala u kolovozu uz izvješća da je “većina hospitaliziranih pacijenata zapravo procijepljena”. […]

  3. […] >>>Izrael: ‘većina hospitaliziranih pacijenata zapravo je procijepljena’ […]

Comments are closed.