Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Njemačkoj najslabiji rast plaća od početka prikupljanja podataka | Destatis

Kolektivnim ugovorima dogovorene plaće u Njemačkoj ove su godine jedvice porasle unatoč epohalno snažnim inflacijskim pritiscima, otkrivaju posljednji, u četvrtak objavljeni podaci Federalnog statističkog ureda, Destatisa.

>>>Inflacija u Njemačkoj raste brže od plaća

Sindikati su u 2021. plaće uspjeli pospješiti za 1.3%, što je njihov najslabiji rast od početka prikupljanja podataka u 2010. godini.

Budući da aktualne projekcije sugeriraju da će najsnažnije europsko gospodarstvo 2021. godinu zaključiti s inflacijskom stopom od 3% potrošači će efektivno iskusiti pad realnih plaća i kupovne moći.

>>>U Njemačkoj najveći godišnji rast veleprodajnih cijena u 60 godina

Neuobičajeno snažne inflacijske pritiske potaknute raskošnom, pandemijskom monetarnom i fiskalnom politikom te remećenjima opskrbnih lanaca pažljivo motre krojači monetarnih smjernica zabrinuti da bi trend u srednjem roku mogao pokrenuti “začarani” krug porasta plaća i potrošačkih cijena.

Reuters piše da je pad u realnim nadnicama loše znamenje za buduće kretanje osobne potrošnje u Njemačkoj koja je tijekom pandemije bila glavni pokretač i potporanj bruto domaćeg proizvoda.

>>>Njemačka: radnici u javnom sektoru dobili 1,300 eura ‘covid bonusa’, povišicu od 2.8%

Izgledno je da će aktualna ograničenja društvenog života uvjetovana pojavom novog, omikron soja koronavirusa, dodatno osnažiti negativne trendove te u četvrtom kvartalu urušiti zadnji potporanj njemačkog gospodarstva.

>>>Bild: gospođa inflacija Christine Lagarde rastapa mirovine, plaće i štednju

Novi njemački kancelar, socijaldemokrat Olaf Scholz, dužnost je preuzeo uz zavjet da će minimalnu plaću iduće godine povećati na 12 eura po satu, odnosno za 25%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima