Biznis i ekonomija

EU i SAD nakon 10 godina obnovili trgovinu školjkašima

EU i SAD dogovorili su od kraja veljače ponovno pokretanje trgovine dagnjama, školjkama i kamenicama, nakon što je ona bila prekinuta duže od desetljeća, što označava još jedan korak u poboljšanju transatlantskih odnosa.

>>>Američke carine od 25% zahvatile hrvatsko mljekarstvo i svinjogojstvo; školjke, voće i sokove

Trgovina školjkašima između SAD-a i EU-a prekinuta je bila 2011. zbog razlika u propisima o sigurnosti hrane, a ta transatlantska trgovina prvo će se obnoviti iz Nizozemske i Španjolske te američkih saveznih država Massachusetts i Washingtona.

Proizvođači školjaka u drugim državama SAD-a i članicama EU-a mogu podnijeti zahtjev za izvozno odobrenje prema sporazumu kroz pojednostavljeni regulatorni proces, koji su uspostavile američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i Opća uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, poznat kao DG SANTE.

Pozitivan korak

Ured američkog trgovinskog predstavništva objavio je da su dvije strane zaključile pregovore u petak. Europska komisija, koja nadgleda inozemnu trgovinu za 27 članica EU-a, poručila je da je sada donesena sva odgovarajuća regulativa.

EU povjerenik nadležan za trgovinu Valdis Dombrovskis priopćio je da su obje strane naporno radile na rješavanju tog dugotrajnog problema.

>>>Carine EU-a SAD-u (tag)

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai ocijenila je da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u američko-europskim trgovinskim odnosima.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

U 2020. godini SAD je bio jedna od najvećih izvoznika morskih plodova, s globalnom prodajom vrijednom 4,5 milijardi dolara. Prošle godine izvezao je u EU morskih plodova u vrijednosti većoj od 900 milijuna dolara.

Dokidanje ostavštine Donalda Trumpa

Od dolaska administracije Joe Bidena, SAD i EU su okončali nesporazume oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing, kao i oko čelika i aluminija te su uspostavili forum za koordinaciju oko tehnologije.

>>>‘Svjež početak’: von der Leyen i Biden dogovorili primirje u sporu oko subvencija avioindustriji

Nakon što je Biden postao američki predsjednik, EU je također ukinuo i carine na američke jastoge, a zauzvrat je SAD smanjio carine na EU izvoz niza proizvoda, od keramike do pripremljenih obroka, godišnje vrijedan 200 milijuna dolara.