PolitikaPreporučeno

Rusija i Ukrajina napreduju u pregovorima o završetku rata | diplomati

Ruski i ukrajinski dužnosnici u nedjelju su ponudili dosad najoptimističniji sentiment o napretku pregovora o završetku “ruske vojne operacije” u Ukrajini.

Ukrajina je nakon “četvrte runde” rekla da Rusija razumije kako predaja nije opcija i da njezina strana neće pristati na ultimatume.

>>>Uspostavljen strateški koridor između Krima i Donbasa | RIA

“Mi u principu nećemo ustupiti niti jednu od naših pozicija. Rusija sad to razumije. Rusija je već započela s konstruktivnim razgovorima,” rekao je ukrajinski pregovarač i predsjednički savjetnik Mihailo Podoljak.

“Mislim da ćemo neke rezultate doslovce postići za nekoliko dana,” dodao je.

Ruska državna izvještajna agencija RIA citira ruskog delegata Leonida Slutskija koji je također prepoznao “značajni napredak”.

“Prema mojim osobnim očekivanjima, taj bi napredak u dolazećim danima mogao dovesti do zajedničke pozicije dviju delegacija, i dokumenata za potpisivanje,” rekao je.

>>>Rusi uhitili gradonačelnika, imenovali gradonačelnicu Melitopolja | rat u Ukrajini

Niti jedna strana nije ponudila konkretniji uvid, njihove su procjene napretka objavljene gotovo istovremeno.

Podoljak je na Twitteru napisao da Rusija pažljivo sluša ukrajinske prijedloge. “Naši su zahtjevi – završetak rata i povlačenje (ruskih) bojni. Vidim razumijevanje i postoji dijalog,” rekao je.

>>>Satelitske slike svjedoče razaranju Mariupolja | Maxar Technologies

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prošlog je ponedjeljka prvi put izričito i decidirano naveo ruske zahtjeve, naglasivši da vojna operacija može stati “trenutačno” ako se oni ispune.

>>>Putin prepoznao neovisnost Donjecka i Luganska, započeo ‘mirovnu misiju’ | kriza u Ukrajini

Među “crvenim linijama” Rusije su ukrajinsko priznaje Krima kao ruskog teritorija i neovisnosti Donjecka i Luganska s većinskim ruskim stanovništvom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošlog je vikenda za ABC rekao da je Ukrajina “otvorena prema kompromisu kako će ti teritoriji nastaviti živjeti”, ali da njegova strana “nije spremna na kapitulaciju.”

>>>Papa Franjo: u ima Boga zaustavite masakr!

“Pozitivne pomake” u petak je bez navođenja detalja prepoznao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija je “vojnu operaciju” u Ukrajini započela 24. veljače.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] bombe u srijedu su nastavile kišiti po ukrajinskim gradovima unatoč naznakama napretka u mirovnim pregovorima koje su prepoznale zaraćene […]

Comments are closed.