Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ruski milijarder Meljničenko upozorava na poskupljenja, nestašicu hrane | rat u Ukrajini

Svijet se kreće prema globalnoj krizi u opskrbi hranom ako se rat u Ukrajini nastavi, rekao je u ponedjeljak ruski milijarder Andrej Meljničenko čije je carstvo izgrađeno na ugljenu i umjetnom gnojivu.

>>>Rekordna inflacija proizvođačkih cijena u Uniji, europodručju | siječanj 2022. | Eurostat

“Događaji u Ukrajini uistinu su tragični. Mi žurno trebamo mir,” napisao je u izjavi za Reuters Rus rođen u Bjelorusiji od ukrajinske majke.

“Jedna od žrtvi ove krize bit će poljoprivreda i hrana,” nastavio je 50-godišnji vlasnik EuroChema, najvećeg proizvođača umjetnog gnojiva u Rusiji čije je sjedište u 2015. godini premješteno u švicarski Zug, i SUEK-a, najvećeg ruskog proizvođača ugljena.

Poskupljenja, nestašice

Rusija je veliki proizvođač gnojiva koja sadrže potašu, fosfate i dušik – glavne hranjive tvari za usjeve i tlo, njezin je udjel na globalnom tržištu 13%. EuroChem pritom slovi kao jedan od pet najvećih proizvođača gnojiva na svijetu.

>>>Kriza na tržištu hrane okinula protekcionizam | rat u Ukrajini

Rat je “već doveo do porasta cijena gnojiva koja više nisu pristupačna poljoprivrednicima” rekao je Meljničenko.

Od odgovora na pandemiju bolesti COVID-19 već napeti opskrbni lanci sad su još napetiji. “Sad će to dovesti do još veće inflacije (cijena) hrane u Europi i izgledno do nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama svijeta,” procijenio je tajkun čije je bogatstvo Forbes lani procijenio na 18 milijardi dolara što ga čini osmim među najbogatijim Rusima.

Apolitičnost 

Europska unija njegovu je imovinu sankcionirala prošle srijede citirajući sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i predstavnika 36 članova Ruske unije industrijalaca i poduzetnika čiji je dionik.

>>>Petrokemija zatražila ustezanje od paušalnih i štetnih procjena | rat u Ukrajini

EU drži da je on “jedan od vodećih poslovnih ljudi u gospodarskim sektorima.”

Meljničenko “nema veze s tragičnim događajima u Ukrajini. On nema političku pripadnost,” rekao je njegov glasnogovornik i najavio osporavanje europskih sankcija.

>>>Kremlj osudio ‘gospodarsko razbojništvo’, izrazio uvjerenje u povratak ‘samootpisanih’

Talijanska policija prošlog je tjedna zaplijenila njegovu 143-metarsku jahtu čija je vrijednost procijenjena na 530 milijuna eura.

EuroChem ima proizvodne kapacitete u Rusiji, Litvi, Belgiji, Brazilu i Kazahstanu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Ruski milijarder Meljničenko upozorava na poskupljenja, nestašicu hrane | rat u Ukraji… […]

Comments are closed.