Politika

DP zatražio neopozivu ostavku vukovarsko-srijemskog župana | uskrsni kismet Damira Dekanića

Domovinski pokret u utorak je zatražio neopozivu ostavku vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića (HDZ) koji je na Veliku subotu sudjelovao u prometnoj nesreći čije su okolnosti nejasne.

>>>Skrušeni župan Dekanić ponudio ispriku, dao svoju verziju nesreće – policija šuti

“Prema prvim informacijama o nesreći, župan je lakše ozlijeđen, a njegov stres, izgleda traje još uvijek pa je javnost uskraćena za važne detalje koji bi mogli biti vrlo nezgodni po političku karijeru župana-recidivista. I prije tri godine, 29. travnja 2019. Damir Dekanić je u Rokovcima, u alkoholiziranom stanju, udario odostrag vozilo u kojem su bile četiri časne sestre. Jedna časna je tada ozlijeđena, a Dekanić je oštetio i vozilo kojim je upravljalo, a bilo je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Izbjegavanje adekvatne odgovornosti tada – ohrabrilo je prijestupnika i u počinjenju novih nedjela,” napisali su iz Domovinskog pokreta.

Kontekst

Prema dosadašnjim javno dostupnim informacijama Dekanić je 16. travnja iskusio prometnu nesreću u službenom automobilu Škoda superb u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije. Vozilo je s ceste sletjelo u mjestu Cerna, smještenom na dvadesetak kilometara jugozapadno od Vinkovaca, srušilo kamenu ogradu kuće u Ulici Stjepana Radića 34 i izazvalo štetu na jednom osobnom automobilu.

>>>Vukovar: župan Dekanić komentirao ‘zasićenje i urotu’, najavio politiku od javnog interesa

Župan je priznao da je bio u automobilu i pod utjecajem, alkotest je utvrdio razinu od 1,44 promila.

Jutarnji list, Telegram i drugi portali prenose različite teorije o uskršnjem usudu župana. Prema jednoj, Dekanić je upravljao automobilom i u pomoć pozvao prijatelja kako bi ovaj preuzeo krivnju. Druga izvješća sugeriraju da on uistinu nije bio za volanom, no to otvara druga pitanja o neodgovornosti, uključujući davanje službenog vozila na korištenje neovlaštenoj osobi.

“Božanska komedija”

Grabancijaš drži da metafizička crte županovih kismeta imaju elemente “božanske komedije”.

Tragikomičnost (ne)zgode u priopćenju je komentirao i Domovinski pokret.

>>>Novi vukovarsko-srijemski župan Dekanić (HDZ) najavio bolje sutra | lokalni izbori

“Župan Dekanić je, po njegovom priznanju, bio u autu i pod utjecajem alkohola od 1,44 promila, ali pokušava zataškati nesreću, a po našim saznanjima od više svjedoka bio je sam u autu pa ispada da je uspješniji pronalazač od Rimca koji već pet godina pokušava napraviti autonomno vozilo bez vozača, a Damir Dekanić ga je već izmislio i vješto čuva patent za sebe,” napisali su iz stranke.

Zataškavanje

Domovinski pokret drži i da odugovlačenje objave konkretnih informacija o nesreći sugerira zataškavanje.

“Stječe se dojam da nepoznati netko, štiti župana-recidivista. Okolnosti koje su uslijedile nakon prometne nezgode za Uskrs ove godine idu u prilog našem zahtjevu, a cijeli je niz indicija koje sugeriraju da je i u najnovijem slučaju došlo do zataškavanja,” napisali su iz stranke uz podsjetnik da kazneno djelo davanja lažnog iskaza podrazumijeva kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

>>>‘Malo dobrih ljudi’: čini se da je HDZ jednog kvarnog zastupnika zamijenio drugim

“Domovinski pokret ovim putem osim neopozive ostavke aktualnog župana Vukovarsko-srijemske županije, traži od nadležnih institucija da objave punu istinu o prometnoj nezgodi, a od Andreja Plenkovića da se javno očituje podupiru li sramotno i neodgovorno ponašanje Damira Dekanića ili će učiniti sve da sačuvaju njegovu fotelju, koja im je izgleda važnija od pravde i sigurnosti naših građana. Ukoliko nije tako, molimo da HDZ napiše nadopunu Zakona o prometu gdje će jedna pravila vrijediti za obične građane a druga pravila za dužnosnike HDZ-a,” rekli su u zaključku priopćenja iz DP-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] DP zatražio neopozivu ostavku vukovarsko-srijemskog župana | uskrsni kismet Dami… 19/04/2022 […]

Comments are closed.