Biznis i ekonomijaPreporučeno

86 milijardi eura za ‘najveći program modernizacije željeznica u njemačkoj povijesti’: ministar

Njemačka vlada i Njemačke željeznice (DB) dogovorile su desetogodišnji plan za “najveći program modernizacije željezničke infrastrukture u povijesti Njemačke”.

“Zamijenit ćemo zastarjele objekte, osigurati pristupačnost, poboljšati upravljanje gradnjom i stanje željezničkih mostova,” najavio je u petak ministar prometa Andreas Scheuer.

Modernizacija je predstavljena kao “aktivna zaštita klime” a jedan od ciljeva je udvostručiti broj strojovođa i putnika željeznicom do 2030. godine.

Vlada će za modernizaciju koja uključuje i obnovu 2 000 mostova u 10 godina odvojiti 62 milijarde eura dok će Deutsche Bahn, privatna kompanija čiji je jedini dioničar također federalna vlada, sudjelovati s 24.2 milijarde eura.

Projekt je inicijalno zamišljen kao perestrojka ali se vlada suočena s usporavanjem gospodarstva odlučila na produljenje i udvostručenje proračuna. Peter Westenberger, upravitelj Mreže europskih željeznica (NEE) kaže da “projekt stvara sigurnost u planiranju”.

“On će svako gradilište učiniti jeftinijim i to je pravi signal za poslati kad ekonomija prijeti usporavanjem,” rekao je.

Njemačka ima 33 tisuće kilometara željeznica, navodi DW.


Povezane vijesti