Politika

Umirovljenici zajedno drže da migranti mogu biti rješenje za demografiju unije | EU izbori 2024.

Koalicija Umirovljenici zajedno založila se u srijedu ususret EU parlamentarnim izborima za osmišljenu imigracijsku politiku koja bi omogućila migrantima ključnu ulogu u rješavanju demografskih problema unije.

“Posljednjih godina svjedoci smo porasta tenzija, pogotovo od desnih političkih opcija, koji skupljaju političke bodove prikazujući migrante isključivo u negativnom svjetlu”, rekao je nositelj koalicijske liste za Europski parlament Milivoj Špika.

Smatra da bi dobro osmišljena imigracijska politika mogla omogućiti migrantima ključnu ulogu u rješavanju demografskih problema unije, uključujući i Hrvatsku, koja bi po nekim predviđanjima do 2030. trebala postati dom za više od pola milijuna migranata.

S obzirom na očekivani priljev migranata i sve izraženiji demografski problem s kojim se Hrvatska suočava, pravo je vrijeme za analizu mogućih rješenja kojima bi migranti mogli doprinijeti rješavanju demografskih problema, navodi Špika.

Ekonomski, socijalni i kulturni benefiti

Starenje stanovništva dovodi do manjka radne snage, povećavanja troškova zdravstvene njege, mirovina i socijalnog sustava pa koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU ističe da integracija i podrška migrantima mogu donijeti brojne ekonomske, socijalne i kulturne benefite.

Vesna Horvat je rekla da je potrebno pozvati i udruge civilnog društva, političke stranke, ali i gradove i općine da osmisle politiku prihvata stranih doseljenika kako bi se preventivnim djelovanjem izbjegle tenzije i konflikti uslijed straha od nepoznatog.

Stihijskim pristupom rješavanju problema, umjesto implementacije dobro osmišljene integracijske politike, posljedice bi za zemlje članice unije mogle biti vrlo ozbiljne, poručuju Umirovljenici zajedno.

U posljednjih deset godina, upozoravaju, migracije, posebice ilegalne, predstavljaju veliki izazov za Europsku uniju, posebice za članice koje primaju veći broj migranata. Porast broja ilegalnih imigranata u nekim zemljama EU-a također je izazvao političke i sigurnosne probleme zbog sve češćih incidenata koji šire strah i nesigurnost.


Povezane vijesti