PolitikaPreporučeno

Wildersova koalicija traži izuzeće od europskih pravila o migracijama i azilu, zelenih politika

Novoformirana nizozemska vlada predvođena gorljivim protuislamskim propovjednikom i nacionalistom Geertom Wildersom priprema izravni sukob s nadnacionalnom administracijom oko recentno usvojenog novog Pakta o migracijama i azilu.

Wilders, čije je Stranka za slobodu (PVV) prije gotovo šest mjeseci ostvarila “šokantnu” izbornu pobjedu, u srijedu je napokon formirao koaliciju s tri udesno ustrojena partnera i pritom sebe isključio kao premijera.

Dionici su u četvrtak ujutro objavili plan za uvođenje “najstriktnijeg režima za azil” u povijesti Nizozemske. Pakt uključuje snažniji nadzor granica i strože uvjete za tražitelje utočišta.

“Klauzula o izlasku iz europskih politika azila i migracije bit će dostavljena Europskoj komisiji što je prije moguće,” deklarira se u dokumentu.

Wilders je rekao da će plan Nizozemsku učiniti manje privlačnom zbog čega će “ljudi u Africi i na Bliskom istoku početi promišljati da bi im moglo biti bolje drugdje”.

Nizozemska će se u izazovu migrantske politike priključiti mađarskom Fideszu i poljskoj oporbi iz stranke Pravo i pravda (PiS).

Reuters piše da će Bruxelles izvjesno pružiti otpor, iako je njegova potencija neizvjesna poput skorašnjih izbora za Europski parlament gdje nacionalna i krajnja desnica očekuju velike dobitke.

Geert Wilders, lider nizozemske Stranke za slobodu; Foto: EP

“Mi imamo novi pakt o migraciji i azilu o kojem se glasalo i koji je potvrđen te stoga mora biti primijenjen,” rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer. “Ovaj zakon će se primjenjivati, a komisija će odigrati svoju ulogu u osiguravanju toga.”

Okosnice novih politika

Koalicija je najavila da će suzbiti i postrožiti radničku migraciju i prihvat stranih studenata na nizozemskim sveučilištima.

Radnici izvan EU-a koji nemaju specifična znanja i stručnosti trebat će radnu dozvolu. Stroža regulacija očekuje i agencije koje posreduju u zapošljavanju stranih radnika.

Dionici su rekli da će suzbijati i ograničavati priljev radnika iz budućih članica Unije.

Promjene stižu i oko zelenih politika i odgovora na klimatske promjene pa će nova vlada štovati međunarodne dogovore ali neće donositi nova nacionalna ograničenja povezana sa stakleničkim emisijama.

Povećat će se proizvodnja plina na moru i nastaviti planovi o izgradnji četiri nova nuklearna reaktora u dolazećem desetljeću.

Kroćenje državnog proračuna

Vlast će tražiti proračunske uštede vrijedne 14 milijardi eura za razdoblje do 2028. godine, što uključuje rez od 2.5 milijardi eura za pomoć zemljama u razvoju, milijardu eura manje za plaće u javnim i državnim službama i 100 milijuna eura manje za javnu televiziju.

Nizozemska će nastaviti s političkom i vojnom potporom Ukrajini i ispuniti zakonske obveze članica NATO-a o potrošnji najmanje 2% bruto domaćeg proizvoda na obranu.

Koalicija dokida desetljeće ostracizma PVV-a i zajedno sa BBB-om, strankom izniklom iz epohalnih prosvjeda poljoprivrednika, uživa snažnu većinu od 88 glasova u Donjem domu sa 150 mjesta.

Dionici su za dodjelu ministarskih dužnosti zadužili neovisnog posrednika u procesu koji bi mogao potrajati najmanje mjesec dana.Povezane vijesti

Comment here