Politika

Gorljivi nizozemski nacionalist Wilders ošinuo politiku prema ukrajinskim izbjeglicama

Gorljivi protuislamski i protuimigrantski nizozemski lider Geert Wilders koji je prije tri mjeseca šokirao establišment pobjedom na izvanrednim izborima u ponedjeljak je u objavi na mikroblogu X kritizirao politiku prema izbjeglicama iz Ukrajine.

Wilders je prekid posredovanja u ratu u Ukrajini i nekontroliranu imigraciju učinio okosnicama svoje kampanje. Riječ je o tvrdoj liniji koja još uvijek priječi formiranje nove vlade.

“Ukrajinci u Nizozemsku hrle iz svih dijelova EU-a, ne zbog rata, već zbog besplatnih stanova, besplatnog zdravstva i naših poslova. Nizozemska je ponovno seoski idiot Europe,” napisao je.

Wilders je svoju objavu oslonio o članak iz nizozemskog dnevnog lista Telegraaf koji je objavio vijest da ponestaje kapaciteta za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Lokalni dužnosnik za list je rekao da izazove uvjetuje plima ukrajinskih muškaraca iz drugih članica Europske unije koji traže posao, zdravstvenu skrb ili ujedinjenje s obitelji.

Reuters navodi da je Nizozemska od 24. veljače 2022. godine, početka ruske invazije na Ukrajinu, prihvatila više od 100.000 ukrajinskih izbjeglica.

Prema direktivi Europske komisije koja je na snazi do ožujka 2025. godine, izbjeglice iz Ukrajine imaju istovjetna prava kao Europljani, odnosno mogu živjeti i raditi u bilo kojoj članici EU-a.

Premijer na odlasku Mark Rutte kroz vikend je ponovio da je dugoročna nizozemska potpora Kijevu neupitna jer Wilders neće pronaći niti jednog koalicijskog partnera voljnog za njezino dokidanje.


Povezane vijesti